Mainos

Helsingin pörssi

Osakkeiden hinnat Helsingin pörssissä kallistuivat tuntuvasti tänään. Hex-yleisindeksin mukaan vaihtokurssit nousivat keskimäärin 2,4 prosenttia, ja indeksiä nostivat etenkin Nokian ja vakuutusosakkeiden nousut. Päivän osakevaihto oli jälkipörssi ykkösen jälkeen noussut peräti 1102 miljoonaan markkaan, josta Nokian osuus oli yli puolet eli 610 miljoonaa markkaa.

Vahvan pörssinousun takana oli jälleen New Yorkin pörssi, jota Yhdysvaltain tuoreet talouden kasvuluvut vetivät vahvaan nousuun. Myös Tokion pörssissä Nikkei-indeksi vahvistui perjantaina 2,6 prosenttia. Nokian A-osakkeen päätöshinta oli tänään 324 markkaa eli 16,50 markkaa kalliimpi kuin eilen K-osakkeen hinta parani peräti 19 markkaa 327 markkaan. Myös New Yorkissa Nokian ADR-todistuksen hinta kallistui ja osaketta vaihdettiin aamun ensimmäisissä kaupoissa 325 markan kurssiin.

Vakuutusyhtiöiden osakkeet kallistuivat tänään keskimäärin 3,2 prosenttia. Sammon hinta nousi 18 markkaa 440 markkaan, Pohjolan A-osakkeen hinta 3,50 markkaa 145,50 markkaan ja Pohjolan B-osakkeen 2,50 markkaa 146 markkaan.

Metalliosakkeista kallistuivat etenkin Kone, Rauma ja Valmet. Valmetin osake nousi Uudenkaupungin Porschen vauhdittamana viisi markkaa 93 markkaan ja osakkeen huippuhinnaksi kirjattiin 93,50 markkaa. Koneen päätöshinta parani 17 markkaa 560 markkaan ja Rauman 3,50 markkaa sataan markkaan. Markkina-arvion mukaan Kone, Valmet ja Rauma olivat etenkin ulkomaisten sijoittajien ostoslistoilla. Perjantaipörssin vahvoja osakkeita olivat myös Raisio, hyvästä tuloskehityksestään raportoinut Tulikivi ja Aamulehden molemmat osakkeet.

Kokonaisuutena kulunut pörssiviikko sujui nousevin kurssein. Yleisindeksin mukaan vaihtokurssit kallistuivat viikon aikana 1,5 prosenttia, ja parhaat nousut kirjattiin vakuutusryhmän, Nokian sekä viestintä- ja kustannusyhtiöiden osakkeille. Tammikuussa osakkeiden hinnat kallistuivat Helsingin pörssissä Hex-yleisindeksin mukaan keskimäärin 11,3 prosenttia, ja Nokian painoarvoa rajoittavassa portfolioindeksissä nousu oli 8,6 prosenttia.

Voimakkaimmin eli yli 28 prosenttia osakkeiden hinnat nousivat vuoden ensimmäisen kuukauden aikana vakuutusyhtiöiden ja sijoitusyhtiöiden osakkeilla. Yli 21 prosentin nousu kirjattiin tammikuun aikana myös Nokian johdolla tietoliikenteen ja elektroniikan toimialalla. Nokian jälkeen perjantain vaihdetuin pörssiyhtiö oli Pohjola 41 miljoonalla markalla. Sammon vaihto oli 40 miljoonaa, UPM:n 37 miljoonaa ja Valmetin 35 miljoonaa markkaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.