Mainos

Helsingin pörssi

Yhdysvalloissa perjantaina julkistetut odotettua paremmat kesäkuun työllisyysluvut notkauttivat kursseja alaspäin muun Euroopan tapaan myös Helsingin pörssissä. Kurssit olivat Hex-yleisindeksin mukaan noin puolen prosentin nousussa koko päivän aina kello 15.30:een, jolloin työllisyysluvut tulivat julki. Luvut kiihdyttivät markkinoiden inflaatiopelkoja, mikä nosti välittömästi pitkiä korkoja Yhdysvalloissa. Euroopan korkomarkkinat seurasivat perässä. Korkojen nousun myötä kurssit lähtivät laskuun Euroopan pörsseissä ja sitten myös New Yorkissa, kun kaupankäynti siellä loppuiltapäivästä Suomen aikaa käynnistyi. Helsingissä Hex-yleisindeksi päätyi lopulta 0,4 prosenttia miinuksen puolelle.

Toimialoista ainoastaan pankit päätyivät plussalle 0,6 prosentin verran. Nousun taustalla oli Meritan A-osakkeen lievä vahvistuminen 9,90 markkaan. Metsäosakkeet laskivat eniten eli 0,8 prosenttia.

Raision Tehtaiden vaihto-osake vahvistui kolmisen markkaa tasan 300 markkaan. Raision kurssi oli nousussa koko viikon. Viikko sitten perjantaina päivän päätöshinta oli 277 markkaa. Nokian osakkeet kävivät päivän aikana ylimmillään 179 markassa, kun torstain loppunoteeraus A-osakkeella oli 175 ja K-osakkeella 175,50 markkaa. Perjantain viimeiset kaupat A-osakkeella tehtiin 173,10 ja K-osakkeella 172,30 markan hintaan.

Kesäperjantain osakekauppa oli vaisua, sillä vaihtoa ei jälkipörssi ykkönen mukaan lukien kertynyt kuin 181 miljoonaa markkaa. Vaihtoa hiljensi osittain myös se, että monet amerikkalaissijoittajat viettivät eilisen kansallispäivän jälkeen pitkää viikonloppua.

Vaihdetuin yhtiö oli Nokia 40 miljoonalla markalla. Raision Tehtaita vaihtui 28 miljoonalla ja UPM-Kymmeneä lähes 19 miljoonalla markalla. Koko viikon osakevaihto oli noin 1,1 miljardia markkaa.

Otc-listalla oli hiljaista vaihdon jäädessä vähän alle miljoonaan markkaan. Sentra oli vaihdetuin yhtiö 0,5 miljoonalla markalla. Otc-kurssit laskivat keskimäärin 0,3 prosenttia. Meklarilistalla vaihtoa kertyi 2,5 miljoonaa markkaa. Benefon oli vaihtokärjessä noin miljoonalla markalla. Otc-listan viikkovaihto oli 8,4 miljoonaa ja meklarilistan 22,8 miljoonaa markkaa.

Euroopan pörssit olivat Yhdysvaltain työttömyyslukujen myötä laskussa. Lontoossa laskua kirjattiin 0,5, Pariisissa 1,3 ja Tukholmassa 1,0 prosenttia. Frankfurtissa pörssi sulkeutui ennen Yhdysvaltain lukujen julkistamista. Siellä kurssit nousivat 0,2 prosenttia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.