Mainos

Helsingin pörssi

Pörssiviikko Helsingin pörssissä päätettiin tänään yleislinjaltaan lähes prosentin kurssinousussa. Kursseja ajoi ylöspäin etenkin Wall Streetin avautuminen tänään nousevin hinnoin. Helsingissä indeksinousua vauhdittivat pääosin Merita ja Nokia. Perjantaipörssin osakevaihto oli 625 miljoonaa markkaa.

Meritan jo viikon verran kestäneen vahvan nousun takana ovat olleet amerikkalaiset sijoittajat. Pankin johto on kiertänyt Yhdysvalloissa vakuuttelemassa suursijoittajia pankin paranevasta tuloskunnosta ja fuusion hyvästä etenemisestä. Perjantaina Meritan A-osake kallistui 0,90 markkaa 11,60 markkaan ja B-osake 0,60 markkaa 12,60 markkaan. Etenkin A-osakkeen vaihto oli vilkasta.

Yhdysvalloissa syyskuussa kasvussa olleet työttömyysluvut ajoivat siellä pitkät korot alas ja pörssikurssit ylös. Työttömyysasteen nousun katsottiin lieventävän inflaatiopelkoja ja vaimentavan odotuksia mahdollisesta korkojen nostosta. Wall Streetillä kurssit olivat tänä aamuna 0,6 prosentin nousussa.

Nokian eilen kertoma miljardikauppa nosti yhtiön molemmat osakkeet myös tänään vuoden huippuhintoihin. A-osakkeen päivänousu oli kuusi markkaa ja K-osakkeen neljä markkaa ja molemmat osakkeet päätyivät tänään 216 markkaan. New Yorkissa Nokian A-osakkeen hinta oli tämän aamun ensimmäisissä kaupoissa vajaat 217 markkaa.

Pankkiosakkeet kallistuivat Meritan vahvan nousun ansiosta 15 prosenttia. Nokioiden kallistuminen puolestaan nosti muun teollisuuden indeksiä viikon aikana lähes neljä prosenttia. Keskimäärin osakkeiden hinnat kallistuivat viikon aikana 2,4 prosenttia.

Perjantaipörssin nousijoita olivat Meritan ja Nokian lisäksi Sampo, Ford, Stockmann, Metra ja Orion. Päivän laskuosakkeita olivat Kone, Enso A, Amer ja Cultor sekä heikentyneestä osavuosituloksestaan kertonut Hackman. Perjantain vaihdetuin pörssiyhtiö oli Nokia 276 miljoonalla markalla. Meritan vaihto oli 79 miljoonaa, Finnlinesin 42 miljoonaa, Metran 29 miljoonaa ja Sammon 25 miljoonaa markkaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.