Helsingin poliisissa pohditaan nyt, saako Jari Aarnion alaisena tunnettu Mikael Runeberg virkamerkkinsä takaisin – virasta pidätetty poliisi haluaisi itse palata töihin

Törkeistä huumerikoksista tuomitun Helsingin poliisilaitoksen huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion oikeaksi kädeksikin kutsuttu Mikael Runeberg oli tänään kuultavana Helsingin poliisilaitoksella virkamiesoikeudellisessa prosessissa.

Runeberg oli pantu viralta tehtävään sopimattomana käräjäoikeudessa Aarnion huumevyyhtiin liittyen, mutta hovioikeus kumosi viraltapanon samalla, kun miehen törkeimmät syytteet kaatuivat.

Runebergin syyksi luettiin hovioikeudessa lopulta neljä virkavelvollisuuden rikkomista. Runeberg tuomittiin sakkoihin aiemman vankeusrangaistuksen sijaan. Hovioikeus katsoi, ettei Runeberg ollut tietoinen Aarnion kuvioista ja pyrkimyksistä laittaa kapuloita tapauksen tutkinnan rattaisiin. 

Runebergin jatko punnittavana

Poliisitarkastaja Niina Uskali Helsingin poliisilaitokselta kertoo, että poliisilaitoksella arvioidaan, kohdistuuko Runebergiin virkamiesoikeudellisia rangaistuksia tämän toiminnasta.

– Runeberg on ollut melkein koko prosessin pidätettynä virasta. Nyt arvioidaan, mitä toimenpiteitä täytyy tehdä prosessin tässä vaiheessa. Jatketaanko samoilla vai tehdäänkö jotain muuta, Uskali kertoo.

Mahdolliset virkamiesoikeudelliset seuraamukset yltävät huomautuksesta irtisanomiseen. Päätös tehdään kokonaisharkinnan perusteella, ja siihen vaikuttavat myös henkilön virka ja työtehtävät.

Poliisikansanedustaja kuvailee: ”Erityislaatuinen taistelija”

Uskali kertoo, että virkamiesoikeudellisia seuraamuksia voi tulla, vaikka rikosta ei olisi tapahtunut. Hänen mukaansa Helsingin poliisissa on käynnissä useampia virkamiesoikeudellisia asioita Aarnio-vyyhtiin liittyen, vaikka muut Helsingin poliisin virkamiehet kuin Runeberg ja Aarnio eivät asiassa tuomiota saaneetkaan.

Runeberg kouluttautui ja työllistyi sairaanhoitajaksi viraltapanonsa aikana, mutta hän on aiemmin ilmaissut olevansa kiinnostunut palaamaan poliisiin.

Tämänpäiväisen kuulemisen jälkeen asiassa tehdään oikeudellinen arvio. Uskali ei osaa arvioida, milloin päätös saadaan, mutta kertoo sen tulevan mahdollisimman pikaisesti.

Tukea kollegoilta

Runeberg on saanut tukea asiassa kollegoiltaan. Poliisikansanedustaja Tom Packalén kertoi blogissaan työskennelleensä Runebergin työparina vuosia. Hän kertoi pitävänsä tätä hyvänä poliisina, kuvaillen tätä ”erityislaatuiseksi taistelijaksi”. Runeberg kiitti Packalénia kirjoituksesta Twitterissä.

– Tahdonkin tässä kiittää Tomppaa sekä kaikkia niitä poliiseja, jotka ovat tukeneet minua pitkän prosessin aikana. Kiitos teille, hän kirjoitti.

Runebergin virkamiesoikeudellisesta menettelystä kertoi aiemmin Iltalehti.

Lue myös:

    Uusimmat