Helsingin poliisi: Rikollisjengien liivejä turha kieltää

Helsingin poliisin mukaan rikollisjengien liivejä on turha kieltää. Muun muassa poliisiylijohtaja Mikko Paatero vaati eilen jengien ja myös tunnusten kieltämistä.

– Liivit ovat meille hyödyllisiä, sanoo Helsingin rikospoliisin paljastavan tutkinnan päällikkö Jari Aarnio.

– Se on hyvä, että he käyttävät liivejä. Saamme siitä tietoa mm. uusista jäsenistä ja myös yleisöhavaintoja näiden jengiläisten liikkeistä. Se on arkitietoa, jota poliisi oikeasti tarvitsee.

Aarnion mukaan järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa on valvonnallisesti onnistuttu todella hyvin.

– Helsingissä tai muualla Suomessa ei ole jengien välisiä kovia taisteluja. Se ei ole jengien ansiota, vaan poliisi näyttelee siinä isoa roolia. Sen eteen tehdään työtä joka päivä.

Aarnion mukaan on hyvä, että jengeillä on omat tilansa.

– Tiedämme, missä he ovat.

Poliisi kaipaa perintärikosta

Aarnion mukaan rikollisporukoiden pääelinkeino on velanperintä. Poliisi joutuu näitä juttuja tutkiessaan miettimään, onko kyse esimerkiksi kiskonnasta tai kiristyksestä.

– Helppo keino olisi lisätä lainsäädäntöön perintärikos ja sen törkeä perusmuoto. Se helpottaisi poliisin työtä, hän sanoo.

– Lainsäädännön pitäisi olla sen verran selvää, ettei se lisää kohtuuttomasti poliisin työtä.

Aarnio kaipaa lainsäädäntöön jengien tai niiden liivien kieltämisen sijaan toistakin "pientä viilausta".

– Laissa pitäisi olla mahdollisuus helpommin rangaistusten koventamisperusteiden käyttöön. Niitä pitäisi voida käyttää silloin, kun rikos on tuottanut ison taloudellisen hyödyn.

Aarnio ihmettelee sitä, että nykyinen keskustelu näyttää perustuvan jotenkin jengien pelkoon.

– Poliisin arkielämän perusteella sellaiseen ei ole perusteita.

– Useimmiten nämä henkilöt eivät tee mitään spesiaalirikoksia jengeille. He syyllistyvät useimmiten arkirikoksiin; pahoinpitelyihin, liikennejuttuihin ja esimerkiksi huumausaineiden käyttörikoksiin.

Lue myös:

    Uusimmat