Helsingin parkkipirkoilla salainen merkki, jolla välttää sakot

Helsingin pysäköinninvalvojilla on ollut kirjoittamaton sääntö, jonka mukaan toiselle parkkipirkolle ei anneta pysäköintivirhemaksua.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle Nyheter.

Parkkeeratessaan lähelle rakennusvirastoa pysäköinninvalvojat jättivät pysäköintikiekkoonsa työpaikastaan kertovan merkin. Tästä kollegat tiesivät jättää auton sakottamatta, vaikka pysäköintimaksu olisi lyöty laimin.

Esimies puuttui suoralla toiminnalla

Helsingin johtaja pysäköinnintarkastaja Otto Kuitunen korostaa, että kyseessä ei ole virallinen sääntö.

– Jotkut pysäköinninvalvojista olivat parikymmentä vuotta sitten päättäneet, että kollegoiden tekemisiä pitäisi katsoa läpi sormien, hän kertoo.

Kun Kuitunen ensimmäisen kerran kuuli asiasta, hän puuttui asiaan työnohjauksen kautta. Huomatessaan toiminnan jatkuvan, hän siirtyi suorempiin säveliin.

– Kävin itse kirjoittamassa väärin pysäköiville virhemaksut. Viesti meni ilmeisesti perille, koska en ole virheitä sittemmin nähnyt.

”Tarkastajan työn on perustuttava tasapuolisuuteen”

Tarkastajien käytännöllä oli myös vaikutuksensa työilmapiiriin.

– Totta kai se huonontaa ilmapiiriä, jos työpaikan hengen vuoksi työkaverit velvoittavat toimimaan virkavelvollisuuden vastaisesti. Työkaveria on hankala rokottaa, jos pelkää joutuvansa sakinhivutuksen kohteeksi, Kuitunen kertoo.

Kuitunen kertoo, että kollegoiden suosiminen otettiin puheeksi viimeksi tänään. Hän on huolissaan, että tapaus mustamaalaa kaikki pysäköinnintarkastajat.

– Meidän työmme täytyy perustua täydelliseen tasapuolisuuteen, hän korostaa.


Lue myös:

    Uusimmat