Helsingin olympialaisten 50-vuotisjuhla sykähdytti

Helsingin olympialaisten avajaisten 50-vuotispäivän pääjuhla illalla olympiastadionilla oli sykähdyttävä muistelutilaisuus varsinkin kisoihin osallistuneille ja kaikille muillekin aikalaisille. Kansalaisjuhla keräsi olympiastadionille lähes 15 000 ihmistä, joita ei pelotellut muistojuhlaa uhannut aito sadesää - aivan niin kuin 50 vuotta sitten.

Kohahduksen aiheutti alkuperäiseen tapaan soihdun saapuminen stadionille, kun nelinkertainen olympiavoittaja Lasse Viren, 53, Helsingin kisojen soihduntuojan Paavo Nurmen itseoikeutettuna seuraajana juoksi sisään maratonportista. Nurmi oli vuonna 1952 vain kaksi vuotta vanhempi, mutta sutjakkaan Virenin rinnalla hän vaikutti silloin paljon iäkkäämmältä.

Tulen soihtumaljaan korkeushyppypaikan kohdalle sytyttivät yleisön suureksi riemuksi elossa olevat kolme Helsingin kisojen suomalaista olympiavoittajaa, kultamelojat Sylvi Saimo, 87, Yrjö Hietanen, 75, ja Thorvald Strömberg, 71.

Suomen alkujaan 300 Helsingin olympiaurheilijasta elossa on noin 200, ja heistä yli 150 osallistui illan muisteloihin ja satakunta avajaismarssiin. Kaikkiaan oli kutsuvieraina lähes 200 suomalaista olympiaurheilijaa: aikasiltana nykyaikaan juhlassa esiteltiin vuosikymmen kerrallaan 30 suomalaista vuosien 1952-2000 olympiavoittajaa Oslosta Sydney'hin. Joukkueiden vaikuttavassa sisääntulossa eteläsuomalaiset junioriurheilijat seuraväreissään kuvasivat 69 kansakunnan marssin stadionille. Viimeisenä marssi Suomi johtajanaan Helsingin kisojen yleisurheilujoukkueen huoltaja ja sittemmin todella vaikuttavaksi urheilujohtajaksi edennyt Jukka Uunila, 78.

Suomen lippua kantoi Helsingin olympialaisten nykyaikaisen 5-ottelun pronssimitalinvoittaja Olavi Mannonen. Ulkomaisista vuoden 1952 osanottajista yleisö otti vastaan seisaallaan kaikki alkuperäiset urheilijat. Suurimmat joukkueet olivat Iso-Britannialla ja Unkarilla, jolla oli peräti 20 Helsingin olympiavoittajaa. Kaukaisista maista olivat edustettuina mm. Australia ja Uusi-Seelanti, josta oli saapunut kultamuistojaan verestämään naisten pituuden kultamitalivoittaja Yvette Corlett (s. Williams). Yhdysvaltain lippua kantoi pääsuoralla 100 metrin olympiavoittaja Lindy Remigino.

Valkoinen enkeli puhui

Pääjuhlassa kuultiin nyt kokonaisuudessaan Helsingin avajaisten kutsumattoman vieraan "Rauhan enkelin" pitämättä jäänyt puhe. Sen esitti valkoisiin pukeutunut näyttelijätär Laura Malmivaara, jonka esikuva oli saksalainen ylioppilas Barbara Rotbraut-Pleyer, 23, joka oli jo vuosia aiemmin päättänyt julistaa Helsingin olympialaisten avajaisissa koko maailmalle ihmisten keskinäisen rakkauden sanomaa.

Tuskin Enkeli ehti 50 vuotta sitten aloittaa, kun järjestelytoimikunnan puheenjohtaja kaupunginjohtaja Erik von Frenckell lähti tyylikkäästi taluttamaan häntä pois. Nyt olympiakomitean puheenjohtaja Tapani Ilkka seisoi hänen vieressään puheen loppuun, lähetti Enkelin kanssa viisi kyyhkystä taivaalle, ja talutti vasta sitten puhujan käsikynkkää katsomoon.

Muut juhlapuhujat muistojuhlassa olivat Helsingin ylipormestari Eva-Riitta Siitonen, puheenjohtaja Ilkka sekä juhlapuheen pitänyt KOK:n puheenjohtaja Jacques Rogge, joka muistutti, että Suomi on eniten olympiamitaleita väkilukuun nähden sekä talvi- että kesäkisoissa saavuttanut kansakunta.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen oli lähettänyt juhlaan tervehdyksensä, jossa muistutti Helsingin kisojen vahvistaneen toivon iilmapiiriä ja yhdistäneen kansakuntaa. Kun muistojuhlan virallinen osuus oli ohi, seurasi ohjelmassa kulttuuriohjelma "aikasilta vuosikymmenten halki".

Artistivieraat eri vuosikymmeniltä olivat kotimaiset aikansa suursuosikit Annikki Tähti, Lasse Liemola, Kirka, Arja Koriseva ja Jari Sillanpää, mutta ohjelmaan kuului luonnollisesti mm. 60-luvun Beatles-sävelmiä.

Päätteeksi olympiastadionin nurmialue avattiin juhlavieraiden yhdessäoloa varten. Viheriöstä tuli vanhojen ja uusienkin tuttujen mieluisa kohtaamispaikka.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat