Mainos

Helsingin musiikkikeskuksen suunnittelukilpa kaksivaiheisena

Helsingin ydinkeskustaan kaavaillun rakennuksen suunnittelukilpa alkoi tänään ja se käydään kaksivaiheisena. Lopullinen tulos ratkeaa kesäkuussa vuonna 2000.

Valtion, Helsingin kaupungin ja Yleisradion suunnitteleman musiikkitalon sijainti on herättänyt vastustusta. Asiasta on käyty kiivasta kansalaiskeskustelua. Myös Museovirasto on ehdottanut alueella olevien VR:n makasiinien suojelua.

Kilpailun lähtökohta on, että suunnittelijat tutkivat mahdollisuutta säilyttää makasiinit tai niiden osia osana alueen kokonaisratkaisua. Nyt julistettu kilpa on avoin kaikille EU-maiden suunnittelijoille. Ensimmäisessä vaiheessa keskitytään kaupunkikuvallisiin ja asemakaavallisiin ratkaisuihin. Ensimmäinen vaihe päättyy 23. elokuuta. Kaikki ehdotukset asetetaan sen jälkeen näytteille julkisesti.

Puolet Sibelius-Akatemialle

Musiikkikeskuksen koko on kilpailuohjelman mukaan noin 32 000 bruttoneliötä. Tiloista noin puolet on suunniteltu Sibelius-Akatemian käyttöön. Muun muassa jazz- ja kansanmusiikkiosastot majoittuvat uuteen rakennukseen. Lisäksi musiikkikeskukseen rakennetaan 1500-paikkainen konserttisali, harjoitussali sekä Radion sinfoniaorkesterin ja Helsingin kaupunginorkesterin toimitilat.

Musiikkitalon kustannusarvio ilman autopaikkoja ja tonttikustannuksia on 400 miljoonaa markkaa. Musiikkikeskuksen tontti on kilpailussa laajempi kuin Töölönlahden eteläosan asemakaavaluonnoksessa, rakennuksesta on määrä tulla varsin matala.

Aluetta rajaavat lännessä Mannerheimintie, eduskuntatalo ja Kansallismuseo, pohjoisessa Finlandia-talo ja etelässä Nykytaiteen museo. Idässä keskus limiytyy terassimaisesti puistoon sekä kilpailun voittaneen ehdotuksen mukaiseen vesiaiheeseen. Musiikkitalo rakennetaan osittain maan alle Mannerheimintien varteen ja Töölönlahdenkadun alle.

Kilpailun toinen vaihe käynnistetään vuoden 2000 tammikuussa. Tuolloin keskitytään itse rakennuksen suunnitteluun. Toiseen vaiheeseen voivat osallistua kaikki ensimmäisessä vaiheessa hyväksytyt ehdotukset.

Ensimmäisen vaiheen palkintoraatiin kuuluvat hankkeen kolme osapuolta eli valtion, Helsingin kaupungin ja Yleisradion lisäksi Arkkitehtiliiton edustajat. Puheenjohtajana toimii opetusministeriön kansliapäällikkö Vilho Hirvi.
Ensimmäisessä vaiheessa viisi parasta ehdotusta palkitaan 150 000 markalla. Toisen vaiheen pääpalkinto on 500 000 markkaa. (STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.