Mainos

Helsingin kartanot peruskorjataan

Helsingin kaupunki kohentaa kymmenillä miljoonilla markoilla omistamiaan kartanoita ja niiden piha-alueita. Tavoitteena on peruskorjata kaupungin kaikki 18 kartanoaluetta vuoteen 2005 mennessä. Parhaillaan ovat käynnissä korjaustyöt Haltialan kartanon mailla.

Kaivinkoneet ovat pörisseet Haltialassa koko kesän. Kotieläintilan pihapiiri yritetään saattaa taas entisajan asuun.

-Pihapiirissä on aikoinaan ollut omenapuita ja marjapensaita ja me palautamme sen entiselleen. Me ollemme hankkineet vastaavia lajikkeita 20-30-luvuilta, jopa vieläkin vanhempia lajikkeita löytyy sieltä, kertoilee rakennuttajapuutarhuri Reino Uppa Helsingin kaupungin rakennusvirastosta.

-Osaa lajikkeista oli vaikea löytää, mutta onneksi niitä on säilynyt muissa kartanoissa ympäri Suomea, joista on hankittu siemenkantaa ja siitä kasvatettu.

Paljon töitä on tehty myös vanhan päärakennuksen edustalla.

-Haltialan vanhan päärakennuksen perustukset on kaivettu esiin, jotta näemme mikä siellä tällä hetkellä on tilanne, Uppa selvittää.

1800-luvun alussa rakennettu talo kuului aikoinaan eräälle sotakamreerille. Rakennus paloi 1950-luvun lopussa, minkä jälkeen se purettiin.

-Rakennusta ei varmasti saada siihen, mutta jos joku muu rakennus joskus tulevaisuudessa, joka olisi vähän vastaavantyyppinen, niin semmoista voitaisiin ajatella, arvelee Uppa.

Tämän kesän suunnitelmissa on entistää Vantaanjoelta kartanolle noussut puiden ja pensaiden ympäröimä tie entiseen barokkipuutarhamalliin.

Rahaa Haltialan korjaustöihin arvioidaan kuluvan runsaat kolme miljoonaa markkaa. Jo aiemmin kunnostettuun Herttoniemen kartanoon Helsingin kaupunki satsasi runsaat kymmenen miljoonaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.