Mainos

Helsingin jätevedenpuhdistus tehostuu

Helsingin jätevesien puhdistus tehostuu. Uusien laitteiden myötä mereen päätyvän typen ja fosforin määrä putoaa puoleen nykyisestä. Tämä parantaa myös Suomenlahden tilaa Helsingin lähialueilla.

Helsingin Viikinmäen jätevedenpuhdistamon uusi typenpoistojärjestelmä otetaan käyttöön marraskuun aikana.

- Se perustuu biologiseen suodatukseen ja me kasvatetaan patjaan sellainen bakteerikanta, joka imee nitraatit pois ja muuttaa ne typpikaasuksi, käyttöpäällikkö Seppo Kiiskinen Viikinmäen jätevedenpuhdistamolta kertoo.

Kun uusi suodatusjärjestelmä otetaan käyttöön, mereen päätyvän typen määrä putoaa puoleen nykyisestä.

- Periaatteessa se on nitraateille erittäin tehokas. Ne voidaan poistaa 90-prosenttisesti ja silloin päästään kokonaistypenpoistossa 80 prosenttiin täällä laitoksella, Kiiskinen kertoo.

Viikinmäki on Suomen suurin jätevedenpuhdistamo. Laitoksessa käsitellään noin 800 000 ihmisen jätevedet ja tähän asti kymmenesosa Suomen tuottamasta Itämeren typpikuormituksesta on tullut sieltä. Nyt määrä siis puolittuu ja se parantaa myös Suomenlahden tilaa.

- Levämäärissä tapahtuu vähenemistä mikä näkyy veden kirkastumisena ja rantojen limottumisen vähenemisenä. Ja näiden suuruusluokka on semmosta kymmenen prosentin vähenemistä, erikoistutkija Mikko Kiirikki Suomen ympäristökeskuksesta kertoo.

Meren tilan paraneminen näkyy lähinnä Helsingin edustan saaristossa. Uimarantavesiin sillä ei ole niin suurta vaikutusta, koska Helsingin jätevedet johdetaan kalliotunnelia pitkin mereen, vajaan kymmenen kilometrin päähän rannikosta.

- Helsingin edustalla vesi virtaa länttä kohden ja vaikutusalue ulottuu länteen päin Espoon saaristoon, ehkä Kirkkonummelle, Porkkalanniemelle asti ja itään päin Sipoon saaristoon, Kiirikki kertoo.

Helsingin jätevedet ja Vantaanjoen mukanaan tuomat ravinteet ovat tähän asti kuormittaneet rannikkovesiä suunnilleen yhtä paljon. Nyt Vantaanjoki nousee selvästi alueen pahimmaksi kuormittajaksi.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 23.10.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.