Mainos

Helsingin ja Tukholman pörssiyhteistyö kariutui

Tukholman ja Helsingin pörssien välinen johdannaismarkkinoiden yhteistyö on kariutunut lopullisesti. Ruotsalaisen OM Gruppen ja sen johdannaispörssitoimintaa harjoittava tytäryhtiö OM Stockholm AB ovat sanoneet irti Helsingin pörssin kanssa vuoden 1996 joulukuussa tehdyn sopimuksen 9. joulukuuta lähtien.

Kaksi vuotta vanhan strategisen yhteistyösopimuksen tavoitteena oli rakentaa linkki osapuolten johdannaismarkkinoiden välille. Tavoitteena oli myös rakentaa toimeksiantojen välitysjärjestelmä OM Gruppenin välittäjiltä Helsingin pörssiin käteismarkkinoiden puolella. Ensimmäinen askel yhteistyön kariutumiselle nähtiin jo vuosi sitten joulukuussa. Tukholma keskeytti silloin projektin, jolla oli tarkoitus luoda edellytykset tekniselle yhteistyölle. Helsingin pörssin useista ehdotuksista huolimatta uutta yhteistyömallia ei tämän jälkeen ole löytynyt. Helsingin pörssin toimitusjohtaja Juhani Erma pitää yhteistyön katkeamista valitettavana.

-Olemme pitkin vuotta hakeneet erilaisia malleja yhteistoiminnalle, mutta jo ennen uusien löytymistä irtisanotaan vanha. Tämä ei ole paras tapa luoda edellytyksiä laajemmalle yhteistyölle, arvioi Erma. Erman mukaan Helsingin pörssi on hakenut yhteistyölle myös erilaisia uusia vaihtoehtoja. Hän ei kuitenkaan halua vielä ennakoida mahdollisia uusia yhteistyökumppaneita.

Taustalla tuottojen jakautuminen

Eräs tekijä Tukholman ja Helsingin yhteistyön katkeamiselle oli toiminnan tuottojen jakautuminen. Helsingille yhteistyö johdannaismarkkinoilla on ollut tuottoisaa, koska Nokian johdannaisten kauppa Tukholmassa on ollut vilkasta. Sopimuksen mukaan osa tämän kaupan tuotoista on tullut Helsingin pörssille. Yhteistyön päättymisen seurauksena Helsingin pörssi poistaa listaltaan Ruotsin valtion obligaatiotermiini- ja Stibor FRA -sopimukset. Tukholman pörssi poistanee omalta listaltaan vastaavasti suomalaisia johdannaisinstrumentteja.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.