Mainos

Helsingin ja Tukholman pörssit yhteen

HEX ja Tukholman pörssi OM yhdistyvät, OM tarjoaa 2,5 uutta osaketta jokaisesta HEX-osakkeesta. HEXin omistajille tulee 29 % uudesta yhtiöstä, HEXin arvoksi kaupassa tulee 231 miljoonaa euroa.

HEX Oyj:n ("HEX") ja OM AB (publ):n ("OM") hallitukset julkistavat yhtiöiden yhdistymistä koskevan suunnitelman. Tavoitteena on luoda yhtenäinen Pohjoismaat ja Baltian kattava markkina arvopapereiden listaamiselle, kaupankäynnille, selvitykselle ja säilytykselle.

Yhdistymisen tuloksena syntyymarkkinapaikkapalvelujen ja transaktioteknologian toimittaja, OM HEX, jonka liiketoiminta jaetaan kahteen divisioonaan. HEX Integrated Markets on Pohjois-Euroopan suurin arvopaperimarkkina, jonka osuus Pohjoismaiden osakemarkkinoista on yli 80 prosenttia. OM Technology on johtava rahoitus- ja energiamarkkinoiden transaktioteknologian toimittaja.

Nykyinen HEX omistaa ja ylläpitää pörssiä ja arvopaperikeskusta Suomessa, Virossa ja Latviassa. Nykyinen OM on johtava transaktioteknologian toimittaja sekä Stockholmsbörsenin omistaja ja ylläpitäjä. HEX:n ja OM:n yhdistymisestä hyötyvät liikkeeseenlaskijat, välittäjät ja sijoittajat. Yhdistymisen arvioituja etuja ovat muun muassa parempi likviditeetti, tehokas pääsy markkinoille, laajempi palvelutarjonta ja alhaisemmat kustannukset toimittaessa pohjoismaisilla markkinoilla.

Nykyisen HEX:n ottaessa käyttöönsä OM Technologyn kaupankäynti- ja selvitysjärjestelmät molempien yhtiöiden osakkeenomistajat saavat lisäarvoa toiminnan tehostumisena ja huomattavina kustannussäästöinä. Uudella yhtiöllä on noin 2 030 työntekijää 13 maassa (pro forma 31.3.2003). Yhtiön pro forma- liikevaihto vuonna 2002 oli yhteensä SEK 3 487 m/EUR 381 m, -nettotulos SEK 174 m/EUR 19 m, -osakekohtainen tulos SEK 1,5/EUR 0,2 ja omavaraisuusaste 51 prosenttia (pro forma 31.3.2003). OM HEX toivottaa muut pohjoismaiset ja Baltian markkinapaikat - pörssit, selvitysyhteisöt ja arvopaperikeskukset - tervetulleiksi mukaan integraatioon joko yhdistymisen, uuden yhteistyön tai olemassaolevan yhteistyön laajentamisen kautta. Osapuolet uskovat OM:n ja HEX:n yhdistymisen vahvistavan nykyisiä liikesuhteita EDX Londonin, Eurexin ja NOREX -Allianssin kanssa.

OM HEX:stä on tarkoitus muodostaa johtava markkinapaikkapalveluiden ja transaktioteknologian toimittaja kahden liiketoimintadivisioonan, HEX Integrated Marketsin ja OM Technologyn avulla. HEX Integrated Marketsissa yhdistyvät Pohjois-Euroopan laajimmat arvopaperimarkkinat, ja OM Technology vahvistaa asemaansa johtavana rahoitus- ja energiamarkkinoiden transaktioteknologian toimittajana. Uuden yhtiön emoyhtiö on OM, jonka ehdotetaan muuttavan nimekseen OM HEX AB (publ). OM HEX suunnittelee listautuvansa Helsingin Pörssiin mahdollisimman pian osakevaihtotarjouksen toteutumisen jälkeen. OM HEX:n pääkonttori ja kotipaikka ovat Tätä tiedotetta ei saa julkaista eikä jakaa Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa tai Japanissa. 2 Tukholmassa. HEX Integrated Marketsin pääkonttori sijaitsee Helsingissä ja OM Technologyn Tukholmassa. Yhtiön virallinen kieli on englanti.

Yhdistymisen toteuttamiseksi OM tulee tekemään HEX:n osakkeenomistajille tarjouksen, jossa OM laskee HEX:n osakkeiden vastikkeeksi liikkeelle uusia osakkeita. OM tarjoaa 2,5 uutta OM:n osaketta jokaista yhtä HEX:n osaketta kohti, jolloin HEX:n laskennallinen osuus on yhdistyneen yhtiön arvosta noin 29 prosenttia ja OM:n osuus noin 71 prosenttia. OM omisti 19.5.2003 kuitenkin jo 15,6 prosenttia (2 103 717 osaketta) HEX:stä. Jos järjestely toteutuu, HEX jakaa, yhtiökokouksen näin päättäessä, osinkona EUR 2.20 osakkeelta tai yhteensä SEK 272 m/EUR 29,6 m, vuodelta 2002 jo jaetun yhden euron/osake osingon lisäksi. HEX:n liikkeessä olevat osakeoptiot ehdotetaan lunastettaviksi käteishintaan EUR 5,90/optio.

Tarkoituksena on, että yhdistyvät yhtiöt ovat oikeudenmukaisesti edustettuina OM HEX:n hallituksessa. OM HEX:n hallitukselle ehdotetaan, että OM HEX:n vt. toimitusjohtajaksi nimitetään OM:n nykyinen varatoimitusjohtaja Magnus Böcker. OM HEX:n varatoimitusjohtajaksi ja HEX Integrated Marketsin toimitusjohtajaksi ehdotetaan HEX:n toimitusjohtaja Jukka Ruuskaa. HEX Integrated Marketsin toimitusjohtajan sijaiseksi ehdotetaan nimitettäväksi Stockholmsbörsenin toimitusjohtaja Kerstin Hessius. OM Technology -divisioonan vt. toimitusjohtajaksi ehdotetaan Klas Ståhlia.

HEX:n hallitus suosittaa HEX:n osakkeenomistajille, että nämä hyväksyisivät tarjouksen. Lisäksi HEX:n hallitus tulee suosittamaan HEX:n optionhaltijoille tarjouksen hyväksymistä. OM:n hallitus suosittaa, että OM:n osakkeenomistajat äänestäisivät tarvittavien päätösten puolesta OM:n ylimääräisessä yhtiökokouksessa. Tarjous arvostaa HEX:n liikkeessä olevat osakkeet, ilman OM:n omistuksessa ennestään olevia osakkeita, SEK 1 575 m/EUR 171 m arvoisiksi, mihin sisältyy myös HEX:n optioita koskeva tarjous. Arvostusperusteena on tällöin käytetty OM:n osakkeen päätöskurssia 19.5.2003 (SEK 53,00) ja saman päivän SEK/EUR-vaihtokurssia (9,19). HEX:n laskennalliseksi kokonaisarvoksi tulee SEK 2 126 m/EUR 231 m, kun mukaan lasketaan HEX:n optioita koskeva lunastustarjous ja maksettava osinko.

(MTV3)

(Talousuutiset 20.05.2003).

(Talousuutiset 20.05.2003).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.