Helsingin hovioikeus: Virolaisalusten saarto laillinen

Helsingin hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden päätöstä viime vuoden vaihteessa Helsingissä toimeenpannusta kahden virolaisaluksen saarron laillisuudesta.

Suomen Merimies-Unioni asetti viime vuoden joulukuussa kaksi Viron lipun alla Suomen ja Tanskan välistä reittiä liikennöivää rahtialusta saartoon, koska virolainen varustamo ei maksanut miehistöille Merimies-Unionin noudattaman työehtosopimuksen mukaisia palkkoja.
Pääasiassa virolaisten, venäläisten ja ukrainalaisten merimiesten palkkataso saarretuilla laivoilla oli selvästi alhaisempi kuin vastaavissa töissä olevilla suomalaisilla merimiehillä. Oikeuden mukaan sillä että miehistö oli sopinut palkoistaan virolaisen varustamon kanssa, ei ollut saarron laillisuuden kannalta merkitystä.

Toinen Helsinkiin pysähdytetyistä laivoista päästettiin puolilastissa vuorokauden jälkeen jatkamaan Tanskaan, jossa sikäläinen merimiesten ammattiliitto esti laivan lastin purkamisen. Toinen aluksista pysyi Helsingissä joulukuun puolesta välistä aina tammikuun 22. päivään saakka.
Osin Viron valtion omistama varustamo Estonia Shipping haastoi Suomen Merimies-Unionin ja saartoa tukeneen Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton oikeuteen laittomasta turvaamistoimesta.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat