Mainos

Helsingin hovioikeus mursi anonyymipalvelimen tietosuojan

Helsingin hovioikeus on määrännyt yrittäjä Johan Helsingiuksen paljastamaan poliisille, keneltä hän sai omaan palvelimeensa scientologien tekstejä. Sivut levitettiin internetissä viime vuonna.

Helsingin hovioikeus teki samansuuntaisen päätöksen kuin käräjäoikeus viime vuoden elokuussa. Helsingius ei voi vedota asiassa perustuslaissa olevaan luottamuksellisen viestin suojaan. Ns. anonyymi-palvelimeen tulleet viestit on lähetetty julkisuuteen, joten luottamuksellisuus ei ole säilynyt. Toisekseen hallituksen esityksen mukaan luottamuksellisen viestin salaisuutta on mahdollista lailla rajoittaa oikeudenkäynnissä.

Esitukintalain mukaan todistaja voidaan tutkinnanjohtajan pyynnöstä velvoittaa paljastamaan epäillyn rikoksen kannalta tärkeä seikka. Helsingiuksen pitää kertoa lähteensä tutkijalle 30 päivän kuluessa siitä, kun hovioikeuden päätös tulee voimaan. Sitä ennen hän voi vielä anoa valituslupaa korkeimpaan oikeuteen.

Helsingiuksen tietojen perässä ovat olleet kaksi scientologien keskusta Yhdysvalloista ja kustannusyhtiö Tanskasta. Kaikkiaan palvelimella oli scientologien tekstejä noin 300 sivua.
(STT)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.