Mainos

Helsingin hätäkeskus kärsii kokemuksen puutteesta

Henkilökunnan kokemattomuus näkyy palvelujen laadussa ja käy kalliiksi myös veronmaksajille. Ihmisten turvallisuutta tilanne ei kuitenkaan vaaranna.

Helsingin hätäkeskuksella on yhä kova pula koulutetusta henkilöstöstä. Lisäksi päivystäjän virkoja on tällä hetkellä auki seitsemän, ja kahden viime vuoden aikana jokaista 64:ää pallia on miehittänyt 4-5 eri henkilöä.

Johtaja Markus Grönholmin mukaan ihmisten turvallisuutta tilanne ei vaaranna, mutta työntekijät ovat kovilla. Ensihoitoyksikön ylilääkäri Teuvo Määttä sanoo, että henkilökunnan kokemattomuus näkyy palvelujen laadussa ja käy ennen pitkää kalliiksi veronmaksajille.

- Ruuhkaa on ainakin terveydenhuoltotehtävissä, kun kokemattomat päivystäjät lähettävät yksiköitä sellaisiinkin tehtäviin, joissa tarvitaan vain neuvontaa tai ohjausta, ylilääkäri puuskahtaa.

- Mutta vika on systeemissä eikä työntekijöissä, hän täsmentää.

Mieluummin turha keikka kuin oikeuteen

Ylilääkäri arvioi, ettei päivystäjien kokemattomuudesta ole aiheutunut kenellekään varsinaista hengenvaaraa.

- Ymmärrän hyvin, että kokematon päivystäjä lähettää paineen alla mieluummin apua paikalle kuin jättää lähettämättä. Terveydenhuollon keikkamäärä kuitenkin kasvaa näistä turhista komennuksista ja johtaa siihen, että perustetaan uusia sairaankuljetusyksiköitä, jotka me sitten veroina maksamme.

Myös muualla Suomessa terveydenhoidon keikat ovat lisääntyneet hätäkeskusuudistuksen jälkeen. Kasvu on kuitenkin tasaantunut, kun päivystäjät ovat oppineet paremmin terveydenhuollon työtapoja.

- Hätäkeskus mainostaa itseään avun ja turvan ensimmäisenä lenkkinä. Sillä ei kuitenkaan ole potilaita vaan asiakkaita, joita se ei ole vakuuttanut. Hätäkeskuspäivystäjä vastaa siis itse valinnoistaan rikosoikeudessa, Määttä sanoo.

Vuodessa vaihtuu joka toinen

Helsingin hätäkeskuksessa on 64 päivystäjän virkaa, joista tällä hetkellä on täyttämättä seitsemän. Avoimia virkoja pahempana ongelmana johtaja ja ylilääkäri pitävät työntekijöiden suurta vaihtuvuutta.

Keskuksessa on ollut töissä kahden vuoden aikana 255 päivystäjää. Kokemusta ei monelle ole ehtinyt kertyä. Vaihtuvuus oli viime vuonna 54 prosenttia. Tänä vuonna päivystäjistä on vaihtunut miltei puolet. Keskimäärin kuukaudessa lähtee kolme ihmistä.

- Tämä on raskasta niille päivystäjille, jotka koko ajan joutuvat perehdyttämään uusia työntekijöitä tehtäviin, sanoo Helsingin hätäkeskuksen johtaja Markus Grönholm.

Grönholm katsoo, että Helsingin rekrytointiongelmat johtuvat muun muassa pääkaupunkiseudun kalliista hintatasosta ja siitä, että päivystäjäkoulu sijaitsee Kuopiossa.

Lisäksi poliisikoulusta valmistuneet, hätäkeskuksen päivystäjiksi kahdessa kolmessa viikossa pikakouluttamat vanhemmat konstaapelit jättävät hätäkeskuspäivystäjän työt heti, kun sopiva poliisin virka tulee tarjolle.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja