Mainos

Helsingin hätäkeskuksen henkilöstöpula jatkuu

Helsingin hätäkeskuksen krooniseen henkilöstöpulaan ei näy loppua. Hätäkeskus on jo vuosien ajan tehnyt töitä vajaalla miehityksellä, ja henkilöstön vaihtuvuus on suurta.

Syyt rekrytointiongelmiin ovat hätäkeskuksen johtajan Markus Grönholmin mukaan selvät. Alhainen palkka suhteessa pääkaupungin asuinkustannuksiin, hektinen työtahti ja ahtaat toimitilat eivät päivystäjiä houkuta.

- Rekrytointi epäonnistui, kun keskus aloitti toimintansa vuonna 2005. Etenkin poliisit katsoivat, että hätäkeskuksessa työskentely on vaativampaa kuin työ poliisin hälytyskeskuksessa, mutta palkka on pienempi ja työajat huonommat. Se ei hirveän paljon innostanut heitä tulemaan.

- Helsinki on merkittävästi hektisempi työskentelypaikka kuin muut hätäkeskukset. Helsinkiläinen päivystäjä ottaa noin 10 000 tehtävää käsiteltäväkseen vuodessa, kun hiljaisimmassa keskuksessa on päivystäjällä on 5600 tehtävää, Grönholm sanoo.

Hätäkeskukselle oli jo alettu rakentaa uusia toimitiloja Katajanokalle, mutta hanke laitettiin jäihin kustannussyistä.

- Työskentelemme ahtaissa ja huonokuntoisissa tiloissa, jotka valittiin väliaikaisratkaisuksi. Sekin kaiku kiirii, Grönholm pohtii väenvajauden syytä.

Väkeä tulee ja menee

Työntekijöiden vaihtuvuus Helsingin hätäkeskuksessa on huimaa. Sekä viime vuonna että vuonna 2006 yli puolet päivystyshenkilöstä vaihtoi työpaikkaa. Enemmistö lähtijöistä on ollut nuoria poliiseja, jotka Grönholmin mukaan luonnollisesti haluavat poliisin tehtäviin.

- Ikävä lisäpiirre on, että vanhempia ja kokeneempia päivystäjiä on hakeutunut muualle. Silloin osaaminenkin häipyy.

Tilanne on ajoittain helpottanut, kun kurssinsa päättäneitä on värvätty riveihin. Apu on kuitenkin ollut vain hetkellistä. Tällä hetkellä hätäkeskuksessa on noin kymmenen paikkaa auki.

Siihen, onko parannusta tilanteeseen tulossa, Grönholm ei osaa vastata. Päätökset eivät ole yksittäisten hätäkeskusten käsissä.

- Olen kovasti toivonut muutosta. Haluamme olla vetovoimainen työnantaja haastavasta ja mielenkiintoisesta työstä kiinnostuneille ihmisille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.