Helppo konsti työelämään – vältetään jopa irtisanomisia

Työaikapankkia ei säädellä lailla. Laki ei estä sen perustamista, mutta ei myöskään anna raameja työpaikkakohtaisen työaikapankin luomiseen.

Korkeasti koulutettujen Akava ajaa työaikapankkia lakiin.

– Työaikapankki on työnantajalle oiva väline reagoida työmäärän vaihteluun. Työntekijälle se taas mahdollistaa pidempien vapaiden pitämisen tai työpäivän lyhentämisen, kuvailee työelämäyksikön johtaja Maria Löfgren Akavasta.

Löfgrenin mukaan työmäärän tasaaminen työaikapankin avulla on auttanut välttämään jopa uhanneilta irtisanomisilta.

Työaikapankissa pidetään kirjaa tehdyistä työtunneista ja pidetyistä vapaista. Sinne voi säästää työtunteja, joista kertyy vapaita, mutta sieltä voi myös lainata vapaata, joka maksetaan myöhemmin tehtävillä tunneilla takaisin. Työpaikoilla voidaan rakentaa omaan tilanteeseen sopivin työaikapankki.

Työaikapankkeja perustaneissa yrityksissä sekä työnantajat että työntekijät ovat niihin tyytyväisiä.

– Kysymys on siitä, että yhteisillä toimilla saadaan kaikki voimaan vähän paremmin ja sitä kautta työn tuottavuus paranee, sanoo Löfgren.

Vaikka kokemukset ovat olleet myönteisiä eikä laki ole esteenä, on työaikapankkeja melko vähän. Akavan viime keväänä teettämän luottamusmiesbarometrin vastaajista vain reilu viidesosa kertoi, että heidän työpaikallaan käytetään työaikapankkia.

– Tämä johtuu siitä, että työaikapankin perustaminen vaatii vaivannäköä ja perehtymistä, mihin ei tunnu löytyvän aikaa, sanoo työelämäyksikön johtaja Akavasta.

Yhteiskuntasopimuksen kaaduttua hallitukselle jäi yhdeksi harvoista keinoista tuottavuuden parantamiseen työlainsäädännön uudistaminen, johon myös työaikapankista säätäminen kuuluisi.

– Lakiin kirjattavien reunaehtojen ei tarvitse olla kovinkaan yksityiskohtaisia. Riittää, että laki säätelee työajan merkitsemistä ja takaa oikeuden kertyneiden vapaiden pitämiseen, sanoo Löfgren.

Lue myös:

    Uusimmat