Mainos

Helpotusta luvassa pärskijöille - koivun siitepölyä tulossa ennätyksellisen vähän

Koivun siitepölykaudesta ennustetaan erittäin heikkoa.

Metsäntutkimuslaitos Metlan mukaan viimeisen 35 vuoden aikana koivun hedenorkkoja ei ole kertaakaan aikaisemmin esiintynyt yhtä vähän kuin tänä vuonna. Myös Turun yliopiston Aerobiologian yksiköstä vahvistetaan, että kevään koivujen kukinnasta odotetaan hyvin heikkoa.

Metlasta muistutetaan, että vaikka siitepölykaudesta ennustetaan helppoa allergikoille, niin siitepölyjen kaukokulkeumat voivat yhä aiheuttaa allergisia oireita.

Kaukokulkeumia on kuitenkin hyvin vaikea ennustaa, toteaa Turun yliopiston Aerobiologian yksikön esimies Auli Rantio-Lehtimäki.

– Kaukokulkeutumia voi tulla jo useampi viikkoja aikaisemmin, mutta niitä on lähes mahdoton ennustaa. Tällä hetkellä pähkinät ja lepät kukkivat jo Keski-Euroopassa, mutta Suomeen ei ole tullut mitään. Kaukokulkeutumat riippuvat paljolti ilmavirtauksista, kertoo Rantio-Lehtimäki.

Koivuilta loppuivat resurssit

Miksi sitten koivun kukinta on tänä vuonna heikkoa? Vielä viime vuonna koivun siitepölykausi oli erittäin runsas. Tämä vaikuttaa Metlan mukaan siihen, että koivuilla eivät resurssit riitä tänä vuonna.

– Vuosi sitten koivun kukinta oli lähes ennätysmäisen runsasta, mikä on kuluttanut puiden energiavarastoja siinä määrin, että kahteen peräkkäiseen hyvään satoon ei ole enää riittänyt resursseja. Myös viime kesän kylmät ja sateiset sääolot olivat epäsuotuisia kukka-aiheiden muodostumiselle, Metla kertoo tiedotteessaan.

Myös männylle ja varsinkin kuuselle ennustetaan heikkoa kukintaa.

Turun yliopiston Aerobiologian laitoksen mukaan Suomen merkittävimmät allergiakasviryhmät ovat koivut ja heinät, joiden siitepölyistä saa oireita 10-20 prosenttia suomalaisista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.