Mainos

Helpota koiran ilotulitekärsimystä

Sadat koirat karkaavat vuosittain ilotulitteiden takia. Koira voi säikähtää ilotulitteiden pauketta ja päästä irti hihnasta tai valjaista. Myös pihan aidat voivat olla helppo este pelästyneelle eläimelle.

Etsijäkoiraliitto haluaa muistuttaa koiranomistajia siitä, etttä suurimman osan karkaustapauksista voi helposti estää ennalta.

Monet lemmikkieläimet pelkäävät ilotulitteita. Pelkoa aiheuttavat erityisesti korkeat, viheltävät äänet ja pauke, mutta myös valot ja ruudin haju saavat eläimen hermostumaan. Myös koirat, jotka eivät koskaan aikaisemmin ole pelänneet ukkosta, pamauksia tai ilotulitteita, voivat säikähtää pauketta ja karata.

Lemmikin karkumatka voi kestää pitkään ja päättyä esimerkiksi liikenneonnettomuuteen.

Jos koira karkaa…

Jo ennen uuttavuotta kannattaa varautua mahdolliseen karkaamiseen niin, että koirasta on hyvä valokuva katoamisilmoituksiin ja ”haju” etsijäkoiraa varten.

Haju voi olla koiran karvaa esimerkiksi minigrip-pussissa tai sen panta, takki tai vastaava tavara. Usean koiran omistajan kannattaa säilöä hyvin jokaisen koiran haju erikseen, niin että etsijäkoira saa mahdollisimman tarkasti hajun vain etsittävästä koirasta.

- Paniikissa oleva koira voi juosta kauas. Karkurikoira myös villiintyy nopeasti eikä anna kiinni edes omistajalleen. Karkumatka voi kestää pitkään ja päättyä pahimmassa tapauksessa liikenneonnettomuuteen. Karkaamisen ehkäisy on siis a ja o, Etsijäkoiraliiton puheenjohtaja Timo Lillbacka muistuttaa.

Etsijäkoiraliitto auttaa karkurin etsinnässä

Neuvoja karkaamisen ehkäisyyn ja apua karkurin etsintään saa Etsijäkoiraliitosta. Etsijäkoiraliitto ry auttaa kadonneiden koirien ja muiden lemmikkien löytämisessä hajutunnistukseen perustuvan koiraetsinnän ja neuvonnan keinoin.

Liitolla on noin 20 tosietsintöihin koulutettua koiraa, valtakunnallinen puhelinneuvonta sekä järjestelmällistä etsijäkoirakoulutusta.

- Etsijäkoiraliiton etsijäkoirat auttavat karkurien etsinnässä. Emme kuitenkaan ehdi etsimään kaikkia niitä satoja koiria, jotka vuosittain karkaavat uudenvuoden ympärillä. Kannattaakin ehkäistä koiran karkaaminen, kehottaa Lillbacka , jonka kääpiösnautseri Eppu oli viime uudenvuoden aikaan mukana neljässä etsinnässä.

Varotoimia on syytä alkaa noudattaa jo nyt, sillä ilotulitteiden ampumiskieltoa rikotaan, ja pauke alkaa jo ennen sallittua aloitusaikaa eli uudenvuoden aattoa klo 18.

Koirat pelkäävät usein myös päiviä uudenvuoden jälkeen, koska tarkkakuonoisina ne haistavat ruudin hajun pitkään, joten varotoimia ei kannata lopettaa uudenvuoden päivään.

(MTV3)

Apua verkossa:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.