Helposti unohdetut pisteet

Kotonasi piilottelee muutama kolkka, jotka jäävät siivotessa aina huomiotta. Bakteerit ja pöly tykkäävät pesiytyä näihin kuolleisiin kulmiin, joten käy ihmeessä salapaikat läpi!

Sitä paitsi, onhan kokonaan puhtaalta tuoksuva ja tomuton talo huomattavasti mukavampi suursiivouksen lopputulos kuin kuonaläikkiä vilisevä asunto. Huolla hankalat kohdat vähintään muutaman kerran vuodessa ja kotisi on heti raikkaampi.

Säästä rahaa siivoamalla

Siirrä ihmeessä jääkaappi paikoiltaan ja jynssää sen alusta kunnolla. Piilopaikka jää huomiotta, sillä kukapa vieras ikinä kurkkisi jääkaapin taakse? Kuitenkin kokatessa, pilkkoessa ja paloitellessa ruoanmurut ja -palat päätyvät takuuvarmasti kaapin alle ja selustalle. Sielä jätteet keräävät epätoivottuja pikkuvierailijoita homeesta hyönteisiin. Piilopaikan siivoukseen riittää muutama kerta vuodessa.

Toinen huomiolta välttyvä osa jääkaapissa on sen lauhdutin. Aparaatti poistaa lämpöä viileästä kaapista, ja jos se on lian, tomun, ruoan ja lemmikin karvojen peitossa, ei laite todennäköisesti toimi täydellä teholla. Imuroi lauhdutin muutaman kerran vuodessa säästääksesi energiaa ja samalla rahaa. Muista turvallisuus lauhdutinta puhdistaessa ja sammuta jääkaapin virta ennen operaatiota.

Lemmikit hus-pois

Jääkaapin sisäpuoli kaipaa osaltaan säännöllistä siistimistä. Ruokapurkit vuotavat tai jäävät ulkopinnoilta likaisiksi tai vanhentuneet hedelmät jättävät jälkensä viileätilaan. Piilottelu ei tässäkään tapauksessa auta tekemään piilopisteestä siivoa, vaan niljakkaat hyllyt tarvitsevat tositoimia.

Tyhjennä aika ajoin koko kaappi elintarvikkeista ja käy jokaikinen soppi läpi puhdistusvälineillä. Lähes jokaisessa jääkaapissa on irrotettavat hyllyt ja laatikot, jotka voi pestä keittiön altaassa.

Kiinnitä vielä huomiota kaapin yläosaan, joka on myös pölylle otollinen alusta. Pyyhi kaapinpäällys kostealla rievulla eikä sekään houkuttele villakoirien lisäksi muita ylimääräisiä lemmikeitä talouteen.

Kauhuelokuvan rekvisiittaa?

Mikroaaltouuni näyttää jo muutaman viikon käytön jäljiltä kauhuelokuvan tehosteelta. Ruoka poksahtelee, räiskyy, vuotaa ja kuplii kaiken aikaa. Mikron alusta on helppo irrottaa ja laittaa astianpesukoneeseen siistiytymään.

Hankalampaa on saada poistettua kaikki roiskeet mikron seinistä. Tehtävä helpottuu täyttämällä mikronkestävä kulho puoleen väliin asti vedellä ja lisäämällä joukkoon ruokalusikallinen vaaleaa etikkaa ja ripaus sitruunan mehua.

Lämmitä astiaa uunissa kolmesta neljään minuuttiin saadaksesi kertyneet tahmat pehmenemään ja pyyhi sitten liat pois märällä rätillä. Suurin osa tahroista irtoaa melko helpolla tällä konstilla.

Hiiri likaisempi kuin wc

Vessanpytty tulee pestyksi sisältä ja ulkoa, samoin wc:n lattia, mutta kuinka usein peset pytyn takaosan? Pikkuinen alue seinän ja pöntön välissä on ahdas ja lähes mahdoton kuurattava, mutta valitettavasti se ei ole lian saavuttamattomissa. Pöly, karvat ja muu törky kerääntyy piskuiseen tilaan. Jynssää paikka kostutetulla rievulla konttausasennossa.

Jalkalistat unohtuvat myös usein siivottavien listalta. Listoissa on monesti urat, jotka houkuttelevat pölyä. Siistit listat kätevästi märällä rätillä tai käsipyyhkeellä. Tahroihin tepsii kodin yleispuhdistusaine.

Yksi ehdoton liankerääjä lähes jokaisessa asunnossa ovat tietokoneiden näppäimistö ja hiiri. Koneen ääressä kuluu jopa kahdeksan tuntia päivässä ja joskus ruokailukin hoituu toinen käsi hiirellä.

Seuraukset ovat inhat: tutkimusten mukaan näppäimistöltä tavataan 60 kertaa enemmän basilleja kuin wc:n istuimilta. Näppäimet, hiiri, työpöytä ja puhelin tulisikin puhdistaa joka viikko.

Katse kaihtimiin

Kirjahyllyn siivoukseksi ei riitä näkyvien hyllynosien pyyhkäisy. Ota kirjat reilusti hyllyltä, pölytä kukin opus kerrallaan, pyyhi hylly kauttaaltaan ja aseta kirjat paikoilleen. Muussa tapauksessa pölykoirat kansoittavat lyhyempien teosten taustat.

Viimeisin vaikea siivouskohde ovat ikkunoiden kaihtimet. Pöly tarttuu niihin hanakasti ja puhdistamattomuus saa lian tarttumaan kiinni entistäkin sitkeämmin. Huolehdi siis kaihdinten siivouksesta säännöllisesti ja usein. Käy kaihdinrivit läpi kostealla liinalla ja tarvittaessa puhdistusaineella. Imuroidessasi lattiat käytä suutinta myös kaihtimissa tai poista pölyt huiskulla viikoittain. Säästyt paljolta vaivalta tulevaisuudessa.

MTV3/shelterpop.com

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja