Mainos

Hellevinkit samanlaisia kaikille: Aurinko haitallista lehmällekin

Vesi, auringonsuoja ja ilmastoinnista huolehtiminen ovat niin ihmiselle kuin eläimellekin helteellä tarpeen.

Ihmisen ja eläimen hellevinkit ovat pitkälti samanlaisia. Riittävä vedenjuonti, ilmastointi tai varjoon hakeutuminen ja syöminen ovat erityisen tärkeitä riskiryhmille, kuten sairaille ja iäkkäille.

– Erityisesti sydänsairaiden, diabeetikoiden ja muistisairaiden nesteensaantiin ja syömiseen tulisi kiinnittää huomiota, palvelupäällikkö Toini Kärenlampi Oulun kaupungilta kertoo.

Liian vähäinen ruoan- tai vedensaanti aiheuttaa riskiryhmille niin verensokerin heilahtelua kuin virtsatieinfektioitakin. Myös ihoinfektioiden ja sieni-infektioiden määrä on Kärenlammen mukaan ollut viime päivinä Oulun seudulla kasvussa.

– Helteellä on tärkeää, että omaiset soittelevat vanhukselle useammin. Myös kotihoidon palveluihin kaivattaisiin joustavuutta, jotta käyntejä voitaisiin tarpeen mukaan lisätä. Naapuriapukin on hyvä idea, yleinen huolehtiminen toisista ihmisistä on tärkeää, Kärenlampi sanoo.

Rypemispaikkoja sioille

Ihmisten ja eläinten hellevinkit ovat pitkälti samanlaisia. Suojaa, vettä ja viilennystä on tarjottava nelijalkaisillekin, Eläinten hyvinvointikeskuksen johtaja Satu Raussi muistuttaa.

– Esimerkiksi lehmät voivat saada utareisiin auringonpolttamia, jos ne seisovat laitumella paahteessa. Ulkoileville sioille tulisi sen sijaan tarjota rypemispaikkoja, joilla eläin voi kuorruttaa nahkansa palamiselta, Raussi vinkkaa.

Raussin mukaan helteestä kärsivät etenkin iäkkäät ja tiineyden loppuvaiheella olevat eläimet. Myös vilkas aineenvaihdunta voi tehdä eläimen olon tukalaksi kuumalla.

– Eläimet kärsivät helteestä siinä missä ihminenkin. Auton auki jätetty ikkuna ei helteellä auta autoon jätettyä koiraa. Se tuupertuu kuumassa hyvin nopeasti, Raussi muistuttaa.

  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.