Mainos

Helleputki napsahtaa huomenna poikki

Helteeseen tottuneille on huomenna luvassa kylmää kyytiä Etelä- ja Keski-Suomessa, kun saderintama saapuu maahan lounaasta.

Lämpötila tippuu tämänpäiväisistä lukemista monin paikoin yli kymmenen astetta noin viiteentoista asteeseen ja ukkoset jyrähtelevät ympäri Suomen. Kylmä tuuli puhaltaa koillisesta.

- Vettä saattaa tulla huomenna paikoin 20 millimetriä. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä sateet leviävät Suomen pohjoisosiin asti, sanoo meteorologi Paavo Korpela Ilmatieteenlaitokselta.

Ukkosmyrsky riehui eilen keskisen Suomen alueella muun muassa Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla. Korpelan mukaan huomisten ukkosten aikana ei ole luvassa yhtä rajuja tuulenpuuskia, vaan ongelmia saattaa tällä kertaa aiheuttaa voimakas sade.

Säävuoristorata jatkuu sunnuntaina

Pitkään ei viileydessä tarvitse hytistä, sillä lämpötilat nousevat sunnuntaina paikoin yli 15 astetta lauantaita korkeammiksi. Luvassa on siis yli 30 asteen helteitä Etelä- ja Itä-Suomeen.

- Etelästä ja kaakosta nousevien lämpöaaltojen aikaan saattaa tapahtua tällaisia hyvinkin merkittäviä lämpötilojen muutoksia todella lyhyessä ajassa, Korpela sanoo.

Sunnuntaista jälleen alkaville helteille ei näy loppua.

- Helle jatkuu ainakin ensi viikon lopulle asti Etelä- ja Itä-Suomessa, mahdollisesti myös Länsi-Suomessa. Sen pidemmälle ennusteita ei vielä voi tehdä, Korpela sanoo.

Takana harvinainen helleputki

Huominen sadepäivä katkaisee Suomen oloissa harvinaisen helleputken. Lämpötila on noussut yli 25 asteen jossain päin Suomea viimeisen 25 päivän ajan. Hellerajan odotetaan rikkoutuvan myös tänään, joten hellejakson pituudeksi tullee 26 päivää.

Ilmatieteenlaitoksen meteorologin Asko Hutilan mukaan kesäkuun 28. päivänä alkanut tilanne on ainakin harvinainen ja lähentelee poikkeuksellista.

- Poikkeuksellinen tilanne on silloin, jos ilmiö toistuu vain pari-kolme kertaa viidenkymmenen vuoden aikana, Hutila sanoo.

Ilmatieteenlaitoksella ei ole vielä tietoa, onko helleputken aikana rikottu ennätyksiä. Laitos tilastoi lämpötiloja paikkakuntakohtaisesti, eli lämpötilojen pitäisi pysyä samalla mittauspisteellä yli 25 asteessa, jotta ennätyksiä saataisiin rikottua.

- Esimerkiksi vuonna 2003 Porvoossa ja Heinolassa mitattiin 22 peräkkäistä hellepäivää. Silloin jakso alkoi heinäkuun puolessa välissä, Hutila kertoo.

- Menneisiin vuosikymmeniin verrattuna valtavan pitkät helleputket ovat verrattain harvinaisia. Nykyilmastossa sen sijaan tällaiset jaksot eivät ole enää niin erikoisia ja ne lisääntyvät tulevaisuudessa, Hutila arvioi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.