Mainos

Hellepotilaita virtaa jo vastaanotoille

Hellettä on nyt riittänyt, ja lisää povataan ensi viikoksi. Auringosta nautitaan, mutta kuumuus on joillekin liikaa. Hellepotilaita on alkanut ilmaantua terveyskeskuksiin ja sairaaloihin.

Helteen osuminen parhaimpaan lomajaksoon on ajoittain jopa ruuhkauttanut päivystystä Keski-Suomen keskussairaalassa. Etenkin heikkokuntoisia vanhuksia on tullut potilaiksi.

Ongelmana ei ole ollut vain se, että on juotu liian vähän nestettä. Jotkut ovat saattaneet juoda jopa liikaa, kertoo vs. ylilääkäri Markku Peräaho. Liika juominen voi laskea natriumin määrää elimistössä ja aiheuttaa väsymystä, ärtymystä ja sekavuutta, jopa kouristuksia.

Lahden keskussairaalan päivystykseen on tullut loppuviikkoa kohti selvästi enemmän vanhuksia.

- Heillä on ollut sydämentykytystä, kuivumista ja vastaavia vaivoja, kertoo vastuulääkäri Toni Vänni.

Myös Lappeenrannassa keskussairaalan päivystyspoliklinikan kävijämäärä on noussut. Kainuussakin muutamia vanhuksia on hakeutunut hoitoon. Helsingissä kunnon helteet näkyvät selvästi.

- Jos normaalina kesäaikana terveyskeskuksessa käy 50, niin helteellä käy 70 ihmistä päivässä, kuvaa ylilääkäri Eeva Leppävuori Helsingin terveyskeskusten aikuisten päivystysasemien tilanteen.

Rantapalloturnaus koettelee kestävyyttä

Terveyskeskuslääkäri Timo Ylinen Kuopion sosiaali- ja terveyskeskuksesta kertoo, ettei helle ole vielä tuntunut ylimääräisenä piikkinä. Yleisen kokemuksen mukaan se tosin alkaa näkyä ikäihmisten ja pitkäaikaissairaiden voinnissa.

- Helle kuormittaa työntekijöitäkin. Tuulettimet surisevat joka puolella.

Myöskään Salon terveyskeskuksessa tai Tampereen terveydenhuollossa lämpöaalto ei vielä tunnu.

Porin päivystyksessäkään tämän viikon helle ei juuri ole näkynyt, kun taas toukokuun yllättävä lämpöaalto vaikutti potilasmääriin. Yyterissä meneillään oleva beachfutisturnaus askarruttaa ylilääkäri Katriina Lähteenmäkeä.

- Siellä ollaan useampi päivä auringossa ja liikutaan. Aika moni taitaa juoda alkoholia.

Oulussa ja Rovaniemellä ei ole ollut niin kuumaa, että se olisi näkynyt potilasmäärissä.

- Katsotaan nyt, jos ennustettu ensi viikon lämmin jakso tänne yltää, sanoo perusterveydenhuollon ylilääkäri Antti Koskinen Oulusta.

(MTV3 - STT)

Katso Aino Huilajan juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.