Mainos

Helle vauhdittaa juurikkaan kasvua

Kasvustot enteilevät hyvää satoa. Edellytyksenä kuitenkin on, että lähipäivinä saadaan myös kunnon sateita.

Viime viikkojen helteet ovat nostaneet sokerijuurikkaan satotoiveet korkealle.

- Juurikkaat ovat riittävän lämmön ansiosta kuroneet kevään koleudesta aiheutuneen takamatkan kiinni, arvioi Sokerijuurikkaan tutkimuskeskuksen maatalousjohtaja Nils Lindroos.

Kasvustot enteilevät hyvää satoa. Edellytyksenä kuitenkin on, että lähipäivinä saadaan myös kunnon sateita. Kuivuudesta alkavat kärsiä lähinnä Lounais- ja Länsi-Suomen pellot.

Kasvukauden lämpösumma oli vielä kuun vaihteessa normaali, mutta heinäkuun helteet ovat nostaneet sen keskimääräistä suuremmaksi.

Muuttuvat markkinat viljelyn uhkana

Sokerijuurikkaan viljelyala on EU:n asettaman kiintiön mukaisesti 31 000 hehtaaria. Se takaa noin 70 prosentin omavaraisuuden eli lähes kolmannes kotimaan tarpeesta on tuontisokeria. Sokerijuurikkaan tuotanto ja jalostus työllistää 5000-6000 suomalaista.

Sokerijuurikkaan viljelyä varjostavat muuttuvat markkinat. Tämän kesän sato tuotetaan ja markkinoidaan viimeistä kertaa nykyisin ehdoin. EU:n komissio on ehdottanut juurikkaan hinnan alentamista 40 prosentilla.

- Ensi vuodesta ei kukaan tiedä. On selvää, ettei sokerijuurikkaan viljely voi komission esittämillä ehdoilla Suomessa kovin pitkään jatkua, vaan kotimaisen tuotannon turvaamiseksi tarvitaan erityistoimia, maatalousjohtaja Lindroos toteaa.

EU:n maatalousneuvottelut jatkuvat ensi viikolla ja lopullisia päätöksiä on luvassa marraskuussa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.