Mainos

Helle väsytti äänestäjät EU-vaaleissa

Joka kolmas eurovaaleissa nukkunut perustelee äänestämättä jättämistään vaalien ajankohdalla. Eurooppalainen Suomi -yhdistyksen teettämä tutkimus kertoo, että 34 prosenttia äänestämättä jättäneistä perusteli nukkumistaan matkalla, lomalla, helteellä tai muilla kiireillä.

Maaliskuun eduskuntavaaleissa samoihin syihin vetosi vain 10 prosenttia äänestämättä jättäneistä. Yhteensä 31 prosenttia jätti äänestämättä siksi, että EU-asiat eivät kiinnostaneet tai EU koettiin etäiseksi. Viisi prosenttia ilmoitti syyksi sen, että vastustaa koko EU:ta. 18 prosenttia ei ollut löytänyt sopivaa ehdokasta, ja viisi prosenttia sanoi unohtaneensa äänestää.

Tutkimuksessa kävi ilmi myös, että vastaajat eivät hevin myönnä nukkuneensa. Vastaajista 46 prosenttia väitti äänestäneensä, kun eurovaalien äänestysprosentti oli vain 31,7 prosenttia. Ero on suurempi kuin tutkimuksen virhemarginaali, joka on 3,5 prosenttia kumpaankin suuntaan.

Tutkimuksen teki Taloustutkimus Telebus-tutkimuksen yhteydessä kesäkuussa. Vastaajia oli 927, joista 297 kertoi jättäneensä äänestämättä. Työväestöstä 69 prosenttia jätti äänestämättä, toimihenkilöistä 47 ja eläkeläisistä 44 prosenttia. SDP:tä eduskuntavaaleissa äänestäneistä uurnilla kävi vain 43 prosenttia, kokoomuslaisista 62 ja vihreistä 64 prosenttia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.