Mainos

Helle pienentää mansikoiden kokoa

Pitkään jatkunut helle pyöräytti mansikan satokauden täyteen vauhtiin koko maassa. Helle kypsyttää mansikoita nyt nopeaan tahtiin ja satokausi on vaarassa mennä nopeasti ohi. Ainakin Etelä-Suomen alueella satomäärät vähenevät selvästi jo tämän viikon jälkeen.

Mansikanviljelijät eivät muista viimeisten 20 vuoden ajalta, että satokausi olisi edennyt näin nopeasti huippuunsa kuin tänä vuonna. Myös itsepoiminta ja myynti suoraan tiloilta on täydessä vauhdissa.

Mansikan laatu ja koko ovat vielä hyviä, mutta helteiden jatkuminen tulee pienentämään marjakokoa. Alkukesällä ennakoitiin saatavan noin 12-14 miljoonaa kiloa mansikkaa, mutta nyt helteiden takia tullaan jäämään selvästi alle 10 miljoonan kilon.

Mansikkaa viljellään 1426 tilalla yhteensä 3 270 hehtaarin alalla. Päälajike on Polka, jonka viljelyosuus on lähes 70 % kokonaisalasta.

Säilytä ja pakasta oikein

Mansikka on herkkä marja, joka ei kestä rajua käsittelyä, pitkää säilytystä tai korkeaa lämpötilaa poiminnan jälkeen. Mansikka sekä tarjoillaan että säilötään ja pakastetaan mahdollisimman tuoreena, silloin kun marja on parhaimmillaan.

Jos pakastettavat marjat pääsee poimimaan itse, ne kannattaa kerätä ilman kantaa, mikä vähentää marjojen käsittelyä kotona. Pakastin on hyvä kääntää kylmenemään täysille jo päivää ennen pakastusta.

Kerralla ei kannata pakastaa yli 10 kiloa, sillä useimpien pakastinten pakastusteho alkaa tätä suuremmalla määrällä kärsiä ja pakastettavan marjan laatu heikkenee. Hyvä vinkki niille, joilla on pieni pakastin, on viipaloida tai soseuttaa mansikat ennen pakastusta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.