Helle pahentaa levätilannetta - Suomenlahdella ja Saaristomerellä on nyt runsaasti sinilevää

1:35

Sinilevätilanne on pahenemassa. Suomenlahdella ja eteläisellä Saaristomerellä on parhaillaan huomattavan voimakasta sinileväkukintaa. Myös sisävesillä sinilevää on runsaasti. Levät ovat rantautuneet myös lukuisille Etelä-Suomen uimarannoille.

Rajavartiolaitoksen valvontakone kuvasi tänään sinilevälauttoja Suomenlahdella. Mukana lennolla oli myös Suomen ympäristökeskuksen tutkija.

– Se näytti aika ikävältä. Esimerkiksi Porvoon edustalla oli tosi paljon sinilevää ihan yhtenäisenäkin lauttana, kuvailee Suomen ympäristökeskuksen tutkija Sirpa Lehtinen.

Sinilevät viihtyvät lämpimässä ja tyynessä

Suomenlahdella ja eteläisellä Saaristomerellä sinileviä on nyt runsaasti. Jos ennusteet pitävät paikkansa ja pitkä hellejakso toteutuu, tilanne voi huonontua vielä lisää.

– Nyt on lämmin sää, joka lisää sinilevien kasvua ja kun tulee tällainen tyyni ilma, niin silloin sinileväkukinnat nousevat veden pinnalle ja herättävät enemmän huomiota, arvioi Lehtinen.

Sinilevät ovat jo rantautuneet lukuisille Etelä-Suomen uimarannoille. Myös sisävesillä sinilevää on runsaasti.

Sinilevä kiusaa uimarannoilla 

Helsingissä Pikkukosken uimarannalla Vantaanjoen varressa vesi oli tänään ikävän vihreää. Rantasää oli mitä parhain, mutta leväinen vesi rajoitti uimahaluja.

– Onhan tämä kyllä ikävä tilanne, että mukavampi olisi ollut ilman levää. Lapset ovat varovasti tuossa rantavedessä kahlailleet ja käytiin suihkussa huuhtelemassa sen jälkeen, kertoo Lauri Holopainen.

– Kyllähän sinne voi mennä, mutta ei se varmaan terveellistä ole tuonne lähteä. Jos menee, tulee pois suihkun kautta. Onhan tuossa tuo suihku vieressä, pohtii Paula Koivumäki.

Lapset ja koirat pois levävedestä

Asiantuntija neuvoo pitämään ainakin lapset ja koirat pois leväisestä vedestä.

– Kannattaa aina olla tietty varovaisuus sinilevien kanssa ainakin pienten lasten ja eläinten osalta. Ne voivat niellä vettä. Sinilevät voivat tuottaa useita erilaisia hermo- tai maksamyrkkyjä. Lisäksi ne voi olla muuten allergisoivia ja silmiä ja ihoa ärsyttäviä, huomauttaa Lehtinen.

Sinilevistä huolimatta Itämeren tila on viime vuosina hieman kohentunut. Erityisesti itäisellä Suomenlahdella vedet ovat kirkastuneet.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja