Mainos

Helle paahtaa ennätyksellisesti Lapissa

Lapin heinäkuu on ollut ilmatieteenlaitoksen mukaan erityisen kuuma. Myös tänään on päästy kirjaamaan hellelukemat.

Lapin heinäkuu on sujunut Ilmatieteenlaitoksen mukaan erikoisen kuumien säiden vallitessa. Keskiviikkoon mennessä esimerkiksi Sodankylässä mitattiin 25 asteen ylityksiä kuusi kertaa ja Rovaniemellä sekä Kevolla neljä kertaa. Myös tänään on päästy kirjaamaan hellelukemat. Keskimäärin näissä Lapin kunnissa helleraja ylittyy kahdesta kolmeen kertaa heinäkuun aikana.

Heinäkuun alkupuolisko enteilee myös koko kuukauden keskilämpötilan nousua. Kuun alkupuoliskon keskilämpötila on Rovaniemellä ollut 16,9 astetta, Sodankylässä 16,4 astetta ja Kevolla 13,7 astetta. Kevon keskilämpötila on 0,7 astetta normaalin yläpuolella, kun Rovaniemellä keskilämpötila on 2 astetta ja Sodankylässä 2,1 astetta koholla.

Lapin lämpöennätys on kirjattu heinäkuun toisena päivänä Kevolla, jossa lämpömittari näytti lukemaa 30,7 astetta. Koko maan lämpöennätys kirjattiin tiistaina Mietoisissa Varsinais-Suomessa, jossa lämpöä oli kuin viileässä saunassa eli 33,3 astetta.

Tänä vuonna jo vajaa 50 000 salamaniskua

Ilmatieteen laitoksen salamapaikantimet rekisteröivät jokaisen Suomen alueella tapahtuneen salamaniskun.

Heinäkuun aikana salama on jo iskenyt 20 000 kertaa ja kuu on vasta puolivälissä. Kuukausittaista salamaniskujen määrää verrataan viime vuosikymmenien keskiarvoon. Vuosina 1960-2000 salama on iskenyt joka heinäkuussa keskimäärin 51 500 kertaa.

Ukkoskausi alkaa toukokuussa. Toukokuun lopun rajun ukkosmyrskyn takia tämä vuosi poikkeaa paljon keskiarvosta. Toukokuussa salama iskikin 21 000 kertaa, kun keskiarvo on noin 7 200.

Kesäkuussa Suomessa ei ukkossäätä ollut juuri lainkaan. Kesäkuun aikana salama iski noin 5 500 kertaa. Vertailuvuosien kesäkuun keskiarvo on 36 000 salamaa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.