Helle on helposti vaarallista suomalaisille

Suomalaisten helteensietokyky on heikko. Lämpötilojen vaikutusta tutkineen Oulun yliopiston emeritusprofessori Simo Näyhän mukaan suomalaiset ovat sopeutuneet kylmään erittäin hyvin, mutta helle on sen sijaan merkittävä terveysriski.

Tutkimuksen mukaan suomalaisille ihanteellinen keskilämpötila on 14 astetta. Välimeren maissa ihanteellinen lämpötila on 20 asteen kohdalla ja trooppisen ilmaston maissa jo 30 asteen tienoilla.

- Suomessa jo tällaiset yli 15 asteen keskilämpötilat ovat jo vaarallisia, mikä voi olla vaikeata kuvitella.

Keskilämpötilan noustessa myös helteiden aiheuttamien kuolemantapausten määrä nousee jyrkästi.

- Määrältään merkittävä kasvu on jo silloin, kun lämpötila on yli 20 astetta. Aivan lyhyissä helleaalloissa vaikutusta ei ole havaittu, mutta kun lämpö kestää viikon tai kaksi niin riski on olemassa.

Tämän hetken helteiden aiheuttamaa riskiä Näyhä pitää merkittävänä.

Helteiden aiheuttamia kuolemia sattuu vuosittain muutamista kymmenistä joihinkin satoihin. Riskiryhmään kuuluvat vanhukset sekä sairaat.

Myös riskiryhmään kuulumattomille helle saattaa aiheuttaa tepposet, mutta tällöin asiaan liittyy yleensä alkoholi.

Hellekuolemien valoissa eräs synkimmistä kesistä koettiin vuonna 1972, jolloin helteisiin kuoli ainakin 800 ihmistä.

Lääkäreille erityiset helleohjeet vasta nyt

Vaikka korkeat ja pitkään jatkuvat helteet ovat merkittävä terveysriski, esimerkiksi lääkäreiden koulutuksessa helteiden vaaroihin ei ole tähän saakka kiinnitetty erityishuomiota.

- Tähän saakka ohjeistus helteiden varalle on kuulunut lääkäreiden koulutukseen vain satunnaisesti, Näyhä toteaa.

Tilanne on muuttumassa piakkoin ilmestyvän Ympäristöterveyden erityistilanteiden oppaan myötä, jonka julkaisee Sosiaali- ja terveysministeriö.

- Oppaassa annetaan ensimmäistä kertaa terveydenhuollon henkilökunnalle ohjeita siitä, kuinka helteiden aikana tulisi menetellä.

Katso Jenny Matikaisen juttu

Lue myös:

    Uusimmat