Helle heikentää vanhusten ja sairaiden vointia

Kuumuuden uuvuttamia ihmisiä on hakeutunut lääkärien vastaanotoille ympäri maata ja pilaantunut ruoka on aiheuttanut ripulia. Hygieniasta tulee huolehtia myös kambylobakteerin ja salmonellan torjumiseksi.

Helle kiusaa erityisesti vanhuksia ja jo ennestään sairaita. Helteen uuvuttamia potilaita on hakeutunut lääkärien vastaanotoille eri puolella Suomea.

Iäkkäitä ihmisiä vaivaa usein kuivuminen, joka johtuu liian vähäisestä nesteen nauttimisesta. Helsingissä Marian sairaalan terveyskeskuspäivystykseen on tullut jonkin verran kuivumisesta kärsiviä vanhuksia. Kuivumista hoidetaan juottamalla tai suonensisäisellä nesteytyksellä.

Tampereen terveyskeskuksen Hatanpään päivystysasemalla henkilökuntaa ovat työllistäneet vanhusten lisäksi ripuliin sairastuneet lapset.

- Helteillä ruoka pilaantuu herkemmin, mikä aiheuttaa ripulia. Myös auringonpistoksista aiheutuvaan pahoinvointiin on haettu apua, sanoo päivystävä lääkäri Ulla Järvelin.

Kuopiossa päivystykseen on tullut helteen vuoksi vanhuksia sekä esimerkiksi sepelvaltimotautia potevia ihmisiä. Oireena on usein rintakipu, kertoo lääkäri Esa Jolkkonen Kuopion perusterveydenhuollon päivystyksestä.

Lappeenrannan terveyskeskuksessa helteet ovat aiheuttaneet kovaa kiirettä. Eniten hoitoon on hakeutunut juuri kuivuneita vanhuksia. Helteet ovat kuitenkin rasittaneet kaikenikäisiä. Myös tapaturmia on hoidettu tavallista enemmän.

Suolojen saannista huolehdittava

Oulun seudulla kuumuus on heikentänyt vanhusten lisäksi infektiopotilaiden ja perussairaiden potilaiden oloa. Lääkäri Teemu Väisänen Oulun seudun yhteispäivystyksestä listaa lämpöuupumuksen aiheuttavan rajuimmillaan kuumetta, pahoinvointia, päänsärkyä ja ripulia. Poikkeuksellisen väsynyt olokin voi olla merkki lämpöuupumuksesta.

Terveillä ihmisillä kotikonstit voivat tehota.

- Ihoa viilennetään esimerkiksi pirskottamalla iholle vettä. Myös viileät pyyhkeet ja tuulettaminen ovat tärkeitä, Väisänen kuvailee.

Nesteen nauttiminen on helteellä tärkeää, mutta Väisäsen mukaan pelkkä vesi ei välttämättä riitä. Liiallinen veden juonti voi aiheuttaa jopa samankaltaisia oireita kuin lämpöväsymys. Helteellä pitää huolehtia, että elimistö saa tarpeeksi suoloja. Niitä saa syömällä suolapalaa tai juomalla esimerkiksi suolapitoista kivennäisvettä.

Helle on hankala mahataudista kärsiville vauvoille ja lapsille. Oulun yliopistollisen sairaalan lasten ja nuorten päivystyksestä kerrotaan, että pienillä mahatautipotilailla kuivuminen voi nopeutua. Hoitamaton kuivuminen voi olla jopa hengenvaarallista. Jos lapsi käy väsyneeksi eikä leiki normaalisti, on hänet syytä viedä päivystykseen.

Terveille vauvoille helle ei koidu vaaraksi, jos vanhemmat huolehtivat siitä, että vauva saa olla viileässä. Vaunuissa lämpötila voi kohota helteellä vaarallisen korkeaksi.

Kampylobakteeri ja salmonella yleistyvät

Kesä ja grillauskausi tuo monelle vatsavaivoja siksikin, että kambylobakteeria kun esiintyy kesäisin yli kaksi kertaa enemmän kuin talvella. Myös salmonellaa esiintyy lämpimällä enemmän.

Suurin syy mahaoireisiin löytyy omasta huolimattomasta hygieniatasosta ruuanlaitossa, kertoo ylilääkäri Markku Koskela Oulun yliopistollisen sairalan mikrobiologian laboratoriosta.

- Kun grillataan kanaa ja käsitellään sitä poikkeuksellisissa olosuhteissa, voi käydä, että se tuote ei ole täysin kypsää ja siitä voi saada kambylobakteerin. Toinen mahdollisuus on se, että lihaa leikataan alustalla, jolla käsitellään salaattia tai vihanneksia. Kambylobakteeri tarttuu sitten alustasta salaattiin ja siitä saa tartunnan, Koskela sanoo.

Kambylobakteerin voi saada lihasta ja kalasta. Hyvällä hygienialla on suuri vaikutus siihen saako ihminen tämän eläinten suolistossa elävän ja erittäin helposti tarttuvan bakteerin.

- Pieni määrä sitä riittää aikaansaamaan tartunnan. Samalla on syytä muistaa, että kambylobakteeri ei lisäänny elintarvikkeissa eikä tartu henkilöstä toiseen vaan tartunta saadaan suoraan elintarvikkeesta tai siitä pinnasta missä sitä on, ylilääkäri Koskela sanoo.

Kambylobakteerin saaminen pilaa mukavia kesäpäiviä ja ripulointi voi olla voimakasta. Lisäksi bakteeri voi aiheuttaa jälkitautia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat