Mainos

Helikopterineuvottelut jatkuvat

Keskustelut puolustusvoimille hankittavista kuljetushelikoptereista jatkuvat loppuviikolla ranskalaisen NH-Industriesin kanssa Helsingissä. Yritys kauppaa suomalaisten valmiusprikaatien käyttöön NH-90 koptereita.

Puolustusministeriö lähetti viime huhtikuussa kuljetushelikoptereita valmistaville yrityksille hankintaan liittyvän avauskirjeen. Alustavia hankintaan liittyviä keskusteluja on touko-elokuun aikana käyty jo yhdeksän valmistajan kanssa. Kaikkiaan avauskirje lähetettiin kymmenelle yritykselle: Agustalle Italiaan, Bellille Yhdysvaltoihin, Boeingille Yhdysvaltoihin, Denelille Etelä-Afrikkaan, EH-Industriesille Britanniaan, Eurokopterille Ranskaan, GKN Westlandille Britanniaan ja Rosvoorouzhenialle Venäjälle ja Sikorskylle Yhdysvaltoihin. Ainoastaan Denel ei lähettänyt Suomeen edustajiaan ja tietyt yritykset kävivät avauskeskustelut yhdessä. -Alustavien keskustelujen jälkeen amerikkalainen Bell on vetäytynyt hankkeesta ja ilmoittanut, ettei se ole siitä kiinnostunut, kertoi vanhempi hallitussihteeri Jari Takanen puolustusministeriöstä.

Yhteispohjoismainen hankinta on vaihtoehto

Helsingissä järjestettäviä keskusteluja seuraavat käynnit valmistajien luona syksyn mittaan. Tämän jälkeen on mahdollista lähettää tarjouspyynnöt - mahdollisesti vielä tämän vuoden lopussa. Rinnan oman helikopterihankintansa kanssa puolustushallinto jatkaa keskusteluja yhteispohjoismaisesta kuljetuskopterihankinnasta. Hallitussihteeri Takasen mukaan siinä ovat mukana edelleen Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska. Päätös mahdollisesta yhteishankinnasta tulisi tehdä vuoden loppuun mennessä.

Kesän aikana esitettyyn helikopteritarjontaan tutustutaan jo runsaan viikon kuluttua Farnboroughin ilmailunäyttelyssä Etelä-Englannissa. Sen jälkeen ovat vuorossa vierailut eri valmistajien luo. Mukana on puolustushallinnon, hankkeen projektihenkilöstön, kauppa- ja teollisuusministeriön ja kotimaisen puolustusvälineteollisuuden edustajia sekä useita teknistä ryhmiä.

Loppusuoralla kuusi

Syyskuun lopulla tutustutaan EH-Industriesin tarjontaan Britanniassa, lokakuun puolivälissä Boingin koptereihin ja heti perään Sikorskyn tuotantoon Yhdysvalloissa. Venäläisten kuljetuskoptereiden hankintamahdollisuuksia selvitellään ennen marraskuun puoliväliä Rosvorouzhenian kanssa Venäjällä. Marraskuun kahden viimeisen viikon aikana käydään alustavia neuvotteluja Ranskassa ensin NH-Industriesin kanssa ja sitten Eurocopterin kanssa. Loppusuoralla on näin kuuden eri valmistajan koptereita.

Valmius tarjouspyyntöihin

Tämän jälkeen voidaan lähettää lopulliset tarjouspyynnöt, ellei yhteispohjoismaisesta hankinnasta päästä sopimukseen. -Vuodenvaihteeseen mennessä pitäisi tehdä päätös siitä, pysytäänkö omassa kansallisessa hankinnassa, vai ovatko neuvottelut edistyneet niin, että hypätään pohjoismaiseen vaihtoehtoon, selvitti Takanen. Näistä neuvotteluista ei ole kukaan "pois hypännyt" eikä ole tiettävästi "hyppäämässäkään". Yhteydenottoja maiden välillä on jatkuvasti pitkin syksyä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.