Mainos

Helikopterihankkeen taustalla vakoiluskandaali?

Ruotsin aikalisä yhteispohjoismaisessa helikopterihankkeessa saattaa johtua vakoiluskandaalista. Ruotsin TV4:n saamien tietojen mukaan NHI-helikopterivalmistajan epäillään saaneen tietoja, jotka ovat voineet vaikuttaa kopterin hintaan. Suomi kertoi eilen ostavansa NHI-yhtiöltä 20 ja Norja 14 kopteria. Ruotsin piti ostaa samoja koptereita, mutta se vetäytyi kaupasta viime hetkellä.

Suomi ja Norja kertoivat eilen miljardien markkojen kopterikaupoista. Ruotsin ministeri sen sijaan ilmoitti yllättäen, että asiaa ei ole vielä päätetty. Syy jäi hämärän peittoon.

- Päätös tulee aikanaan, mutta ennen sitä minun tulee olla kaupallisista ja turvallisuussyistä hyvin pidättyväinen asian kommentoimisessa, sanoi puolustusministeri Björn von Sydow.
Ruotsin TV4:n saamien tietojen mukaan Ruotsin vetäytyminen kaupoista viime hetkellä johtuu vakoiluskandaalista. Ruotsalaisen everstin ja konsultin epäillään luovuttaneen salaisia tietoja NHI-yhtiölle, jolta Suomi ostaa 20 ja Norja 14 kopteria.

Ruotsin piti ostaa 30 samanlaista kopteria, mutta kaupat pantiin jäihin viime hetkellä, koska NHI-yhtiön epäillään saaneen tietoja oman kopterinsa menestyksestä tarjouskilpailussa, mikä on voinut vaikuttaa sen hintaan. Tietojen luovuttamisesta epäillyt miehet olivat jo keväällä pidätettyinä vakoiluepäilyjen takia, mutta silloin riittäviä todisteita heitä vastaan ei löytynyt.

Ruotsin TV4:n saamien tietojen mukaan Ruotsi joutui nyt panemaan helikopterikaupat jäihin, koska muut valmistajat saattavat vaatia vahingonkorvauksia, jos Ruotsi ostaa koptereita salaisia tietoja saaneelta NHI-yhtiöltä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.