Mainos

Helikoptereiden ostosta haetaan taas sopua

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat aloittavat huomenna neuvottelut kiistaa aiheuttaneista puolustusvoimien helikopterihankinnoista. Neuvotteluun osallistuu myös puolustusministeri Anneli Taina (kok.).

Tavoitteena on löytää sellainen kompromissi, jonka sekä hallitus että hallituspuolueiden eduskuntaryhmät voivat hyväksyä. SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden eduskuntaryhmissä monet ovat olleet haluttomia sitoutumaan 7,7 miljardin markan tilausvaltuuksiin, joista iso osa menee uusien kuljetus- ja taistelukoptereiden rahoittamiseen. Hallitus yritti saada valtuuspäätöksen läpi eduskunnassa jo syksyllä valtion tämän vuoden budjetin käsittelyn yhteydessä. Nyt sama esitys on tuotu lisäbudjetissa, jälleen hallituksen yksimielisenä esityksenä.

Puolustusministeri Taina on luvannut, että hallitus on valmis keskustelemaan "lisäedellytyksistä", joiden pohjalta tilausvaltuus voitaisiin hyväksyä. Tainan mukaan eduskunta voisi esimerkiksi olla mukana lopullisen hankintapäätöksen tekemisessä. Hän on myös väläyttänyt järjestelyä, jolla voitaisiin varautua valuuttakurssi- ja indeksimuutoksiin eli ehkäistä odottamattomat hintojen korotukset. Eduskunnan vastahangan taustalla näkyykin mm. ikävä yllätys, jonka Hornet-hävittäjien hinnannousu on tuottanut. Hävittäjien ja niiden asejärjestelmien hinta on kivunnut alun perin arvioidusta 14 miljardista 17 miljardiin.

Eduskunnassa on ehditty jo tarjota koko hankkeen lykkäämistä parilla vuodella tai tilausvaltuuden pienentämistä niin, että nyt tulisi lupa vain kuljetuskoptereille. Puolustusministeri Taina on toistaiseksi kieltäytynyt kommentoimasta esitystä kopterihankinnan jakamisesta kahtia. Hallituspuolueiden eduskuntaryhmistä arvioitiin tänään, että kiista ei ratkea vielä huomenna. Ensimmäinen määräaika tulee vastaan viikon kuluttua, jolloin ensimmäisen lausunnon lisäbudjetista pitäisi valmistua valtiovarainvaliokunnan jaostosta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.