Mainos

Helena riepotteli rajusti eri puolilla maata

Ukkoskuurot tekivät tuhojaan torstaina eri puolilla Suomea.

Ainakin 45 000 taloutta oli ilman sähköjä ukkosmyrskyn jälkeen eri puolilla Suomea vielä illalla kello 20.30.  

Keski-Suomessa Elenian sähköverkon alueella oli illalla sähköttä 14 200 asiakasta. Kaikkiaan Elenian asiakkaista oli illalla sähköttä 16 600.  

Keski-Suomessa ja Etelä-Savossa noin 8 000 taloutta oli illalla vailla Järvi-Suomen Energian verkkoyhteyttä. 

Lännestä itään edennyt rajuilma katkoi runsaasti sähköjä myös Kainuussa. Siellä Loiste-sähköverkon asiakkaista noin 10 200 oli ilman sähköyhteyttä illalla.  

Pohjois-Savossakin oli vielä sähköttä 10 500 Savon Voiman asiakasta.

Rajuilma aiheutti myös vikoja rautateiden ajolankoihin ja liikenteenohjausjärjestelmiin.  Oriveden ja Jämsän, Kouvolan ja Mikkelin, Parikkalan ja Joensuun sekä Kuopion ja Iisalmen välillä junia korvattiin busseilla. Tilanne junien suhteen oli tämä vielä myöhään torstai-iltana.

Myös katuja tulvi ja salamat sytyttivät tulipaloja eri puolilla maata.

Lisäksi syöksyvirtaus pyyhkäisi leirintäalueen yli Saarijärvellä, missä neljä ihmistä loukkaantui lievästi. Viranomaisten mukaan syöksyvirtaus kaatoi leirintäalueella satoja puita. 

- On tämä sinänsä ollut voimakas rajuilma, että tuhoja on ollut koko maassa. Lännestä tulleessa kylmässä rintamassa oli kuitenkin vahvempia ja heikompia kohtia. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla rajuilma jäi melko heikoksi, meteorologi Liisa Rintaniemi sanoo.

Torstaina riepotellut rajuilma on nimetty Helenaksi.   

- Rajuilmojen nimeämisissä ei ole vakiintunutta käytäntöä Suomessa. Myrskyt nimetään nimipäiväkalenterin mukaan, ja myös rajuilmojen nimet noudattelevat tätä käytäntöä. Esimerkiksi vuoden 2010 heinäkuussa oli Asta-rajuilma, joka aiheutti muun muassa mittavia metsätuhoja, Rintaniemi selvittää.

Katso videolta meteorologin selitys ukkosen synnystä!

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.