Mainos

Helena Ranta sai salaisen Syyria-raportin: Kuvia vainajista

Oikeushammaslääkäri Helena Rannan mukaan Syyriassa maan terveydenhoitoa on tuhottu järjestelmällisesti. 

Ranta on nähnyt Britannian viranomaisille päätyneen raportin, jossa on kuvia ihmisoikeusloukkauksista.

– Syyriasta on salakuljetettu yli 50 000 valokuvaa kidutuksista ja surmaamisista. Varmaankin siis puhutaan noin 10 000 vainajasta, koska jokaisesta vainajasta oletetaan olevan noin viisi kuvaa. 

"Ihminen on äärettömän kekseliäs omassa julmuudessaan, kun sille tielle lähtee. Olen jo usein luullut nähneeni kaiken, mutta aina yhä uudestaan ja uudestaan näen jotain uutta. Olen nähnyt sellaisia asioita, joita en voi kenellekään kertoa." 

Ranta kertoo, että kuvia analysoivat brittitutkijat. Hän mukaansa on jo osoitettu, että valokuvat ovat aitoja.

– Minulla on tämä luottamuksellinen raportti. Siitä käy ilmi, että ihmisiä on pidetty nälässä, he ovat yksinkertaisesti kuihtuneet. On myös merkkejä kidutuksesta. 

– Ihminen on äärettömän kekseliäs omassa julmuudessaan, kun sille tielle lähtee. Olen jo usein luullut nähneeni kaiken, mutta aina yhä uudestaan ja uudestaan näen jotain uutta. Olen nähnyt sellaisia asioita, joita en voi kenellekään kertoa.  

Terveydenhoidon palauttaminen kestää  Rannan mukaan useita vuosia. Hän toteaakin, että Syyrian tilanne on äärimmäisen murheellinen. 

– Sieltähän loppuu kohta ihmiset, koska siellä tapetaan jatkuvasti ihmisiä. Ja lisäksi Syyrian koko tämä infrastruktuuri tuhotaan. Siellä tapetaan lääkäreitä, hammaslääkäreitä,  eläinlääkäreitä, on tuhottu sairaaloita. Siellä ei kohta ole muita kuin raunioita.  

Helena Ranta sanoi MTV:n SuomiAreenassa olevansa lähtemään Syyriaan tunnistamaan vainajia, jos häntä tehtävään pyydetään. 

– Olen liian vanha kaivamaan joukkohautoja. Jos nyt minusta jotain hyötyä on tämmöisessä asiassa, niin totta kai mä olen käytettävissä.  

Ranta työskentelee Kosovossa EU:n rahoittamissa oikeuslääkinnän kehittämistehtävissä. Hän toteaa, että tilanne on sikäli hyvä, että alueella on nyt rauha, ihmiset ovat onnellisia ja katsovat tulevaisuuteen. Ranta kuitenkin muistuttaa, että arpien paranemiseen menee vuosikymmeniä ja useita sukupolvia ennen kuin kaikki Jugoslavian hajoamiseen liittyvät tapahtumat on haudattu. 

– Kadoksissa olevien ihmisten määrä Kosovossa on vielä noin 1700 ja tähän lukuun sisältyy myös muutama sata Kosovon serbiä, jotka ovat kadoksissa. Se on yksi kipeä asia ja se aiheuttaa kitkaa näiden kahden maan välillä. 

Ranta toteaa, etteivät nähdyt kauheudet työnny hänen omiin uniin, tai hän ei ainakaan tiedä näkevänsä niistä unia. Sen sijaan tietoisesti taka-alalle painetut tapahtumat saattavat yllättäen palautua valokuvamaisena näkynä mieleen.

– Palautuu sellaisia asioita mieleen vanhoilta rikospaikoilta, jotka olen tietoisesti yrittänyt painaa taka-alalle, koska en ole halunnut enkä myöskään voinut niitä käsitellä. 

Ranta haluaa muistuttaa  siitä, miten onnellisia saamme olla kotimaastamme ja sen monista rikkauksista.

– Kyllä minä joka kerran kun tulen Suomeen takaisin olen onnellinen kun voin kävellä täällä luonnossa rauhassa pelkäämättä maamiinoja ja tarkka-ampujia.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.