Mainos

Hekla alkoi jo rauhoittua

Heklan tulivuori rauhoittui tänään jonkin verran eilen alkaneen purkauksen jälkeen, mutta tulivuoren yllä korkealla taivaalla leijui yhä tuhka- ja höyrypilvi ja hehkuvan punainen laava valui vuoren seinämien kraattereista.

Islantilaiset asiantuntijat totesivat tänään, että tämänkertainen purkaus muistuttaa voimaltaan ja laajuudeltaan paljolti Heklan edellistä, vuonna 1991 tapahtunutta purkausta, joka kesti kuusi viikkoa.

Tällä kertaa purkaus alkoi ilman ennakkovaroituksia eilisiltana, ja 1490 metrin korkuisen vuoren seinämään syntyi hetkessä lähes seitsemän kilometriä pitkä halkeama. Uutinen tulivuoren purkauksesta sai tuhannet islantilaiset uhmaamaan pimeyttä ja lähtemään paikalle. Monet matkasivat maastoautoilla ja lumikelkoilla.

Alueelle meno ei ollut kielletty, mutta poliisi varoitti, että tuhka voi estää ilman pääsyn moottoreihin ja että alavilla alueilla, tulivuoren juurella, voi olla myrkyllisiä kaasuja. Purkauksen ensimmäisinä tunteina tuhkapylväs kohosi 13 kilometrin korkeuteen ja sen saattoi nähdä 150 kilometrin päähän Reykjavikiin saakka.
Islannin ilmailuviranomaiset ohjasivat turvallisuussyistä osan lentoliikenteestä muualle, koska oli olemassa vaara, että tuhka vahingoittaisi lentokoneiden moottoreita. Purkauksen alkuvaiheessa repeämässä havaittiin useita räjähdyksiä ja kiviä ja soraa sinkoutui korkealle ilmaan.

Hehkuvat laavavirrat valuivat alas tulivuoren etelärinnettä 10-15 kilometrin tuntinopeudella ja saavuttivat tasaisemman maan parissa tunnissa. Purkaus ei aiheuttanut vaaraa ihmisille, koska Hekla sijaitsee asumattomalla alueella.

Sitä vastoin viranomaiset ovat kehottaneet maanviljelijöitä pitämään hevosensa ja lampaansa loitolla alueelta, koska ilmassa on myrkyllistä fluoria. Hekla on purkautunut parikymmentä kertaa niinä 1100 vuotena, jona Islanti on ollut asuttuna.

Viimeksi tulivuori purkautui vuonna 1991, ja purkaus kesti silloin "vain" 51 päivää. Voimakkain purkaus tapahtui vuonna 1947 ja kesti 13 kuukautta. Tämänkertaisen purkauksen kestoa ei osata ennustaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.