Mainos

Heinosen ryhmä pääsi kiisteltyyn ydinlaitokseen

Olli Heinosen johtaman ryhmän tehtävänä on valvoa Pohjois-Korean tärkeimmän ydinlaitoksen sulkemista.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n valtuuskunta on päässyt ensi kertaa liki viiteen vuoteen vierailemaan Pohjois-Korean ydinvoimalassa. Länsimaat epäilevät, että Yongbyonin reaktorissa on valmistettu ydinaseissa tarvittavaa plutoniumia.

Valtuuskunnan on tarkoitus tutustua voimalakompleksiin ja sopia myöhemmin tehtävän varsinaisen tarkastuksen sekä laitoksen sulkemisen yksityiskohdista.

- Tämä ei ole tarkastusmatka. Olemme täällä neuvottelemassa ja katsomme sitten huomenna, missä mennään, kertoo IAEA:n ryhmää johtava Olli Heinonen.

Diplomaattilähteet arvioivat, että jos valtuuskunta saa sovittua tarkastuksesta, voisi IAEA vahvistaa asian kokouksessaan 9. heinäkuuta. Tarkastajat lähetettäisiin Pohjois-Koreaan heti tämän jälkeen.

Yhdysvaltain pääneuvottelija Christopher Hill sanoo uskovansa, että voimala suljetaan kolmen viikon sisällä ja puretaan ennen vuoden loppua.

Yongbyon sijaitsee noin sata kilometriä pohjoiseen pääkaupunki Pjongjangista. Pohjois-Korea on vakuutellut, että laitos on tarkoitettu vain sähköntuottajaksi, mutta sitä ei kuitenkaan ole liitetty sähköverkkoon. Asiantuntijat uskovatkin, että viiden megawatin voimalaa ja sen yhteyteen rakennettua plutoniumin jälleenkäsittelylaitosta on hyödynnetty ydinaseiden valmistamisessa.

Yongbyonissa on sen 20 vuoden käyttöiän aikana ehditty mahdollisesti tuottaa plutoniumia noin kymmentä ydinasetta varten. Pohjois-Korea karkotti IAEA:n tarkastajat maasta joulukuussa 2002.

Heinosen ryhmän on määrä palata Pekingiin lauantaina.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.