Mainos

Heinonen: UMTS-riskeistä ei varoitettu

Olli-Pekka Heinonen kiistää saaneensa virkamiehiltä mitään varoituksia Soneran UMTS-sijoitusten riskeistä. Heinosen mukaan valtio pyrki tietoisesti pysymään erossa yhtiön päätöksenteosta, jotta sijoittajien luottamus yhtiöön säilyisi.

Entinen viestintäministeri, epäonnisten Sonera-kauppojen syntipukiksikin tarjottu Olli-Pekka Heinonen, joutui tänään ensi kertaa kameroiden ristituleen. Syynä olivat eduskunnan Sonera-selvitykset, joita tehdään nyt useassa valiokunnassa.

Lehtitietojen mukaan virkamiehet varoittivat ministeriä etukäteen UMTS-kauppojen riskeistä, mutta tuon väitteen Heinonen tänään kiisti.

Heinonen pysyi tiukasti kannassaan, jonka mukaan valtio ei yksinkertaisesti voinut puuttua kohtalokkaisiin UMTS-kauppoihin.

-Lain mukaan se ei ole mahdollista. Yksi yksittäinen pääomistaja ei voi ottaa käsiteltäväkseen yhtiön operatiivisia päätöksiä, Heinonen sanoo.

Tuossa antiesitteessä kuitenkin todettiin että tällaiset merkittävät kaupat tulisi pääomistajan hyväksyä. Oliko tuo antiesitteen kirjaus sitten virhe?

-Tuota kyseistä periaatepäätöstä on myöskin tässä tapauksessa pyritty noudattamaan niin pitkälle ja niin tarkkaan, kuin se on mahdollista lainsäädäntöä rikkomatta, Heinonen toteaa.

Heinonen perustelee pääomistajan sivuroolia, tarpeella säilyttää sijoittajien luottamus.

- Sijoittajien luottamuksen säilyttäminen olisi kyllä kadonnut taivaan tuuliin, jos me olisimme olleet yhtiön operatiivisessa päätöksenteossa sisällä ja silloin ei olisi ollut mahdollista saada sitä 6,6 miljardia euroa valtion kassaan, mitä siitä saatiinn, Heinonen sanoo.

Jälkeenpäin katsottuna Heinonen pitää UMTS-kauppoja tietenkin virheenä, mutta näkee oman vastuunsa lähinnä välillisenä.

- Tottakai minä yhdessä muiden osakkeenomistajien kanssa olin valitsemassa sitä hallitusta, joka tuon virheen teki, eli tottakai siinä mielessä tuo virheketju kytkeytyy myös minuun.

Ollakseen poliittisesti ykkösluokan Sonera-epäilty, Heinonen esiintyi tänään eduskunnassa huomattavan rauhallisesti. Nykyään Yleisradion TV-johtajana toimiva Heinonen, uskoo kokonaiskuvan Sonera-jupakasta ajan myötä kirkastuvan.

(MTV3)

Katso myös Vesa Kallionpään juttu aiheesta
(Seitsemän uutiset 20.09.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.