Heinonen: Umts-päätökset tehtiin sovittujen pelisääntöjen mukaan

Olli-Pekka Heinosen mukaan Soneran kohutut umts-päätökset tehtiin niin kuin oltiin sovittukin.

Entinen liikenne- ja viestintäministeri Olli-Pekka Heinonen toistaa televiestintäyhtiö Soneran kiisteltyjen umts-hankintojen menneen täysin sovittujen pelisääntöjen mukaan.

Hänen mukaansa valtio-omistajan osoittamat yleiset periaatteet Soneran kehittämiseksi kansainväliseksi yhtiöksi siunattiin eduskuntaa myöten, mutta yksittäisistä huutokauppapäätöksistä vastuu oli Soneran hallituksella.

Heinonen lisäsi, että laki ei olisi edes oikeuttanut muunlaiseen marssijärjestykseen, sillä pörssiyhtiössä yksittäiset investointipäätökset - suuretkin - kuuluvat yhtiön toimielimille eikä yhtiön suurikaan omistaja voi saada päätöksenteossa muista poikkeavaa kohtelua.

-Umts-huutokauppoihin osallistumisesta minulta ei ole kysytty enkä minä näin ollen ole antanut erillistä lupaa tai siunausta siinä päätöksenteossa, vaan se on ollut yhtiön operationaalista päätöksentekoa, Heinonen sanoi tänään.

Hänen mukaansa sama koskee maan hallitusta ja eduskuntaa.

-Mikään valtio-omistajaelin ei ole hyväksynyt yksittäisiä umts-ratkaisuja, vaan se on yhtiön omaa päätöksentekoa, hän lisäsi.

Viimeaikaiset keskutelut eivät ole tuoneet uutta tietoa

Heinonen korosti kertoneensa kaiken Soneran umts-lupiin liittyvästä päätöksenteosta eduskunnalle jo vajaa vuosi sitten. Se on myös syy, miksi hän on ollut viime aikoina haluton kommentoimaan asiaa sen enempää.

-Olen ollut hiljaa, koska minulla ei ole ollut mitään uutta kerrottavaa. Tunnen itseni typeräksi, kun toistan uudestaan ja uudestaan samaa asiaa, jonka tiedän ainoaksi totuudeksi, hän sanoi.

Heinosen mukaan myöskään viimeaikaisessa keskustelussa ei ole tullut yhtä uutta asiaa, mikä muuttaisi tai poikkeaisi siitä, mitä hän eduskunnalle viime vuoden lokakuussa sanoi umts-huutokauppoihin liittyvästä päätöksenteosta ja valtion omistajapolitiikasta.

Keskustelu käytiin, kun valtio oli osallistumassa Soneran osakeantiin. Omistajilta tarvittiin lisää rahaa, koska eurooppalaiset umts-luvat olivat aiheuttaneet yhtiölle valtaisan velkataakan.

-Osakeyhtiö- ja arvopaperimarkkinalainsäädännön pohjalta on lähdetty selkeästi siitä, että pörssiyhtiön omistaja ei puutu yksittäisiin investointipäätöksiin tai sen kaltaisiin päätöksiin, jotka ovat yhtiön hallituksen tai toimivan johdon toimivallassa. Sitä olemme kunnioittaneet, Heinonen sanoi.

Hänen mukaansa Soneran ja ruotsalaisen Telian fuusion yhteydessä käyty keskustelu valtio-omistajan kanssa ei tätä periaatetta ole muuksi muuttanut, koska fuusiosta päättävät omistajat eivätkä yhtiön toimielimet.

Eduskunta tiesi valtion olevan omistajana korkean riskin toimialalla

Jotkut kansanedustajat ovat ehättäneet jo huomauttamaan, että vuonna 2000 eduskunnalle esitellyssä Soneran toimintaohjelmassa ei puhuta sanallakaan umts-luvista.

Heinosen mukaan viesti kansainvälistymisestä ja kasvun hakemisesta tulee tästä huolimatta selkeästi esiin eduskunnalle annetuissa papereissa ja asiasta käydyssä keskustelussa.

-Samaten selvästi tuli esille, että ensimmäistä kertaa valtio on omistajana yhtiössä, joka toimii korkean riskin toimialalla, Heinonen muistutti.

Hallitus haki vuonna 2000 eduskunnalta valtuuksia myydä tarvittaessa kaikki valtion omistamat Soneran osakkeet. Sen yhteydessä annetuissa perusteluissa Soneran kerrotaan jo tehneen merkittäviä sijoituksia matkapuhelinyhtiöihin useissa maissa, hakevan edelleen kansainvälistä kasvua ja pyrkivän liittoutumaan muiden kanssa, koska toimialalla yhtiöt ovat "konsolidoitumassa" entistä suuremmiksi kokonaisuuksiksi.

Sonera-keskusteluissa jälkiviisastelun makua


Soneran nykyisen johdon tavoin Heinonen katsoo, että viimeaikaisessa keskustelussa Soneran umts-luvista on paljon jälkiviisastelun makua. Lisäksi on yritetty rakentaa erilaisia salaliittoteorioita, jotka Heinosen mukaan ovat nyt moneen kertaan osoitettu vääriksi.

-Se mikä eilen kuultiin, tuntui minun osaltani hyvin loogiselta ja loksahti kohdalleen sen kanssa, mitä minä tiesin valtion omistajapuolen päätöksenteosta, Heinonen sanoi.

Soneran hallituksen entinen puheenjohtaja Markku Talonen katsoi, että valtio-omistajan hyväksyntä umts-huutokauppoihin osallistumisesta tuli vuoden 2000 eduskuntakäsittelyn yhteydessä.

Päivänpolitiikasta Ylen toimialajohtajaksi siirtynyt Heinonen (kok.) ei halua kommentoida viimeaikaisen Sonera-keskustelun poliittisia motiiveja. Sonera-sotkun on arvioitu vaikuttavan erityisesti kokoomuksen vaalimenestykseen kevään eduskuntavaaleissa.

-Minun on hankala osallistua tähän keskusteluun, koska kaikki poliittisen keskusteluun osallistuvat edustavat työnantajaani, hän sanoi.

(MV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat