Mainos

Heinonen mukaan koululakikiistojen purkamiseen

Opetusministeri Olli-Pekka Heinonen (kok.) ryhtyi tänään vauhdittamaan eduskunnassa pahoin jumiutunutta koululakien käsittelyä. Heinonen osallistui sivistysvaliokunnan hallituspuolueita edustavien jäsenten kahteen neuvotteluun, joissa yritettiin hakea sopua viimeisiin avoinna oleviin kysymyksiin.

Ministeri patisteli lakien valmistumista myös hallituspuolueiden ryhmäjohtajien kokouksessa. Heinosen kerrottiin muistuttaneen tuskastuneena, että lakiesitykset valmisteltiin erityisen huolellisesti, jotta tämänkaltaisen tilanteen syntyminen eduskunnassa olisi vältetty. Koululaeista kehkeytyi hallituspuolueiden kesken avoin riita, kun SDP:n eduskuntaryhmä tavanomaisista menettelytavoista poiketen ryhtyi jokin aika sitten julkisesti vaatimaan useita muutoksia hallituksen yksimieliseen esitykseen.

Tänään ryhmäjohtajien neuvottelussa avoinna oli vielä 5-7 lainkohtaa. Määrän kerrottiin vähentyneen hieman ministerin ja valiokuntaedustajien jatkoneuvottelussa iltapäivällä. Edelleenkään hallituksen esitykseen ei ole tulossa merkittäviä muutoksia. Yhteinen käsitys oli löytymässä mm. siitä, miten oppilaan oikeus omaan lähikouluun kirjataan lakiin. Esillä olivat lisäksi mm. sellaiset kiista-asiat kuin opetusryhmien enimmäiskoko, opettajien lomautukset ja suhtautuminen pääsykokeiden käyttöön perusopetuksen piirissä.

Useat hallituskumppanit moittivat tänään SDP:n neuvottelijoita, että he vain pitkittävät asian käsittelyä kiistelemällä paljolti vain sanoista, joilla asiat ilmaistaan. Tämä koskee erityisesti koululain tavoitepykälää. Porvarillisten hallituskumppaneiden piiristä muistutettiin hanakasti, että jos lopuista kiistoista ei nopeasti sovita, lakiesitykset hyväksytään sitten ilman yhtään muutosta. Nämä ryhmät pitävät myös tiukasti kiinni siitä, että lakiesitykset on käsiteltävä vielä kevätkauden aikana, jolloin ensimmäiset niistä olisivat voimassa jo syyslukukauden alussa. SDP:n ryhmästä on aiemmin väläytetty lakien voimaantulon siirtämistä. Eduskunnan sivistysvaliokunta jatkaa asian käsittelyä helatorstain välipäivien jälkeen ensi tiistaina.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.