Heinonen kiittelee julkista kritiikkiä

Korkeimman oikeuden pitää ansaita kunnioituksensa ja oikeusneuvosten määrää pitäisi vähentää. Näin voisi kiteyttää Korkeimman oikeuden presidentin Olavi Heinosen ajatuksia pari kuukautta ennen eläkkeelle jäämistä.

Korkeimman oikeuden presidentti Olavi Heinonen arvioi, että tuomioistuimissa on tapahtunut valtava määrä muutoksia viime vuosikymmenellä. Aiemmin oikeuslaitos oli auktoriteetti, joka asemaansa nojaten pystyi sanelemaan päätöksensä, mutta nyt tilanne on toinen. Korkeimman oikeuden on pystyttävä perustelemaan päätöksensä niin, että se tyydyttää kansalaisten oikeustajua.

-Jos emme onnistu siinä, on aiheellista, että meitä kritisoidaan. Aiemmin kaikki kritiikki koettiin ongelmalliseksi, Heinonen sanoo.

Tuomioistuinten toimintaa on viime vuosikymmenellä seurattu julkisuudessa enemmän kuin aiemmin.

-Olimme täällä aikaisemmin kuin herran kukkarossa, mutta nyt toimintaamme seurataan tarkkaan. Vielä 1960-luvun lopulla Lakimieslehden toimitussihteerinä mietin sitä, voiko edes Lakimies-lehdessä kommentoida korkeimman oikeuden päätöksiä.

Nykyisin Heinonen pitää päätösten kommentointia hyödyllisenä ja jatkuvana dialogina ympäristön kanssa. Vuonna 1997 arvostelu KKO:ta vastaan oli kovimmillaan, kun KKO päätti Campoyn lasten palauttamisesta Yhdysvaltoihin, tuomareiden yhteyksiä liike-elämään kritisoitiin ja oikeusneuvos Eeva Vuoreen liittyneet huvilakaupat olivat esillä. Heinosen mielestä kyse oli tuolloin jopa korkeimman oikeuden legitimiteettikriisistä.

Menettelyt yksinkertaisemmiksi

Heinosen mukaan KKO:hon tulevista valituslupahakemuksista ainakin kaksi kolmasosaa on täysin selviä sen suhteen, myönnetäänkö lupa vai ei. Yksi kolmasosa pitäisi käydä tarkemmin läpi. Heinonen miettii, joko aika on kypsä sille, että valituslupa-asiat ratkaistaisiin yhden jäsenen kokoonpanossa. Sitä yritettiin viime vuosikymmenen puolivälissä, mutta silloin eduskunta ei suostunut uuteen menettelyyn. Ruotsissa käytäntö on voimassa ja toimii hyvin.

Heinonen haluaisi vähentää oikeusneuvosten määrää, koska kyse on ennakkopäätöksiä tekevästä tuomioistuimesta. Nykyistä pienempää jäsenmäärää Heinonen perustelee päätösten yhtenäisyydellä.

-Sekä valituslupakäytännön että päätösten pitäisi olla yhtenäisiä. Esimerkiksi Yhdysvaltain korkeimmassa oikeudessa on yhdeksän jäsentä, Ruotsin korkeimmassa oikeudessa jäseniä on 16, mutta meillä 19, Heinonen sanoo.

Askel jäsenmäärän vähentämiseen otettiin tänä syksynä, kun yksi oikeusneuvoksen virka lakkautettiin. Tällöin yksi jäsen jäi eläkkeelle.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat