Mainos

Heinonen: IT-ala edelleen talouden dynaamisin osa

Informaatioteknologia on liikenne- ja viestintäministeri Olli-Pekka Heinosen mukaan edelleen Suomen talouden dynaamisin osa, vaikka sen päälle näyttäisikin kasaantuvan tummia pilviä. Alan yritysten arvon kehitys ei Heinosen mielestä anna vähimmässäkään määrin aihetta uuteen arvioon tieto- ja viestintäteknologian mahdollisuuksista ja yhteiskunnallisesta merkityksestä.

-Olisi erittäin suuri virhe, jos uuden teknologian yritysten hetkellisten vaikeuksien vuoksi menettäisimme mielenkiinnon tieto- ja viestintätekniikan ja sen suomien mahdollisuuksien edistämiseen, sanoo Heinonen Sonera Plazan verkkosivulla julkaistussa kolumnissa.

Heinosen kolumni on otsikoitu Kuplasta kuoppaan? Hänen mukaansa totuus alasta ei ollut vuosi sitten uskotun kaltainen, mutta ei myöskään niin synkkä, kun tänään halutaan sanoa keskustelun sävyn heilahdettua laidasta toiseen.

-Nyt mikään ei ole hyvin. Kuplan puhjettua tietoisuuteemme on iskostettu näkymä kuopasta, jonka pohjalle koko teollisuuden ala on vajonnut. On suorastaan muodikasta haukkua samoja asioita, joita vielä vuosi sitten ylistettiin ja ihailtiin, sanoo Heinonen.

Hänen mukaansa keskusteluun olisi syytä löytää muitakin sävyjä kuin tuttu musta ja tuttu valkoinen. Teollisiin vallankumouksiin on Heinosesta aina liittynyt paljon yliampuvia odotuksia ja hypeä, jota usein on ruokkinut ihmiselle tyypillinen lapsenusko siihen, että tulevaisuus ratkaisee kaikki ongelmat ja kerran herännyt kehitys jatkuu ikuisesti.

1990-luvulla matkaviestinnän ja Internetin myyntiennusteita jouduttiin kerta toisensa jälkeen tarkistamaan ylöspäin. Kurssikehityksen dynamiikka oppii virheistään ja ruokkii itseään. Ehkä siksi pääoma otti viestintäteknologian 1990-luvun kokemukset huomioon liiankin syvällisesti, Heinonen pohti.

-Perusteettomat odotukset näyttäisivät ainakin tällä haavaa karisseen pois alan yritysten arvosta. Pitemmän päälle se on pelkästään myönteistä. Se merkitsee kurssikehityksen tervehtymistä eikä sinänsä ole merkki alan ongelmista, sanoi Heinonen.

Heinosen mukaan tieto- ja viestintäteknologian ja sen tarjoamien palvelujen kehitys ei ole vielä lähelläkään tiensä päätä. Uusia, entistä tehokkaampia välineitä informaatioyhteiskunnan käyttöön kehitetään jatkuvasti.

Niiden merkitys taloudelle ja ihmisille ei missään tapauksessa näytä nyt sen vähäisemmältä kuin vuosi sitten, katsoo Heinonen.

-Vaikka talouden laskusuhdanne onkin sinällään valitettava ilmiö, tarjoaa se samalla mahdollisuuden uuteen alkuun. Nyt on oikea aika ottaa opiksi tehdyistä virheistä ja samalla ennakkoluulottomasti katsoa tulevaisuuteen.

Tarpeettomalle pessimismille ei saa antaa liikaa jalansijaa, sillä muutoin moni hyvä idea saattaa jäädä kokonaan syntymättä, Heinonen huomautti.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.