Heinola harkitsee palomiesten irtisanomista

Heinolassa harkitaan laittomasta lakosta tuomittujen palomiesten irtisanomista. Kaupunginjohtaja Paavo Rotkon mukaan Heinola laittoi prosessin liikkeelle viime vuoden puolella työrauhavelvoitteen voimassaollessa, jotta säilyttäisi asiassa kaupungin puhevallan.

Kaupunginjohtaja Rotkon mukaan Heinolan ei ole tarkoitus kärjistää lakkotilannetta eikä kaupunki ole mikään kuntatyönantajan työrukkanen.

Työtuomioistuimen mukaan Heinolan palomiehistä oli lakossa laittomasti kymmenen. Heistä viisi palasi ratkaisun jälkeen työpaikalleen. Työsuhteen purkamisneuvottelut ovat koskeneet niitä viittä, jotka ovat edelleen pysyneet pois töistä.

Palo- ja pelastuslautakunta pohtii ensi keskiviikkona, onko irtisanomiseen lailliset edellytykset eli ovatko kyseiset viranhaltijat toimineet virkavelvollisuuksiensa vastaisesti. Päätösesitys syntyy tällä viikolla.

Kaupunginjohtaja Rotkon mukaan neuvottelut ovat sujuneet asiallisessa hengessä.
-Jonkinlainen neuvottelukosketus on edelleen olemassa.
Paavo Rotkon mukaan Heinolassa tarvitaan nykyinen palomiesten määrä lain vaatimusten täyttämiseen. Tuotannollisista syistä ei kaupunki edes voisi irtisanoa, koska Heinolan kaupungin ja maalaiskunnan yhdistymissopimus estää sellaisen.

Sata palomiestä laittomassa lakossa

Palomiesten irtisanomisia voi tulla eteen muuallakin. Lakko koskee noin 90 kuntaa, ja laittomassa lakossa on yhteensä noin sata palomiestä. Kukin kunta päättää itse, miten se omien lakkolaistensa kanssa menettelee.

Laittomaan lakkoon osallistuvat ne palomiehet, jotka ovat liittyneet lakkoilevaan STTK:laiseen Suomen palomiesliittoon, vaikka ovat vielä työrauhavelvoitteen piirissä edellisen liittonsa sopimusten kautta. Vuonna 1995 tuli voimaan kuntien teknisiä koskeva sopimus, jonka liittoa vaihtaneiden palomiesten silloinen kattojärjestö Kunta-alan unioni hyväksyi.

Työtuomioistuin on tuominnut sakkoihin laittomasta lakosta 66 palomiestä ja loput tapaukset on määrä käsitellä suullisesti 28. tammikuuta.

Lakkoilijoiden eläkeikä voi nousta 65 vuoteen

Lakkoilu voi nostaa myös joidenkin laittomassa lakossa olevien palomiesten eläkeikää 65 vuoteen. Mikäli kunta tekee ilmoituksen palvelusuhteessa olleesta yli 30 päivän katkoksesta ja sitä myötä virkasuhteen katkeamisesta Kuntien Eläkevakuutukseen, lisäeläkkeen piirissä olevat virkamiehet menettävät alempaa eläkeikää koskevat etunsa.

Palomiehet jäävät eläkkeelle pääsääntöisesti 57-vuotiaana ainakin vuoteen 2004 saakka, josta lähtien ikärajat nousevat vähitellen 65-vuoteen.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat