Mainos

Heinien siitepöly runsasta etelässä – siitepölytiedot MTV3:n sääsivuilla

Heinät kukkivat nyt koko maassa. Pujon kukinta alkaa heinäkuun puolivälin tienoilla.

Turun yliopiston Aerobiologian yksikön mukaan heinän siitepölypitoisuudet ovat maan eteläosassa runsaita ja vaihtelevat maan keskiosassa kohtalaisista runsaisiin. Oulun seudulla siitepölymäärät ovat vähäisiä tai kohtalaisia ja Lapissa vähäisiä.

Suomessa on noin 150 yleistä heinälajia, joista Allergia- ja astmaliiton mukaan ainakin 40 tuottaa allergisoivaa siitepölyä. Heinän kukintakausi alkaa toukokuun lopulla ja jatkuu elokuun loppuun. Suurin osa heinistä aloittaa kukintansa juhannuksen alla. Heinäkuu on heinäallergiselle pahin aika.

Pujon kukinta alkaa lähiviikkoina

Koivun siitepölykausi on päättymässä myös maan pohjoisosassa. Männyn kukinta puolestaan on päättymässä maan keskiosassa ja jatkuu pohjoisessa. Lisäksi ilmassa on koko maassa Lappia lukuun ottamatta nokkosen siitepölyä. Pujon kukinta alkaa lähiviikkoina.

– Pujo aloittaa kukintansa tavallisesti heinäkuun puolivälin paikkeilla etelässä, sanoo tutkimusavustaja Sanna Pätsi Turun yliopiston Aerobiologian yksiköstä.

Allergia- ja astmaliiton mukaan suomalaisista noin 20 prosenttia on siitepölyallergisia. Koivun siitepölystä oireita saa noin 15 prosenttia, heinistä 10 ja pujosta noin viisi prosenttia väestöstä.

Siitepölyt aiheuttavat pääasiassa allergista nuhaa, mutta joskus myös keuhko-oireita, kuten yskää ja hengityksen vinkumista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.