Mainos

Heinäveden vesi jälleen juomakelpoista

Heinäveden kirkonkylän asukkaat pääsivät tänään taas juomaan vesijohtovettä. Vatsatautiepidemian vuoksi aloitettu vesijohtoveden tehoklooraus on saatu päätökseen. Liian vedenlaskun tyhjentämät vesisäiliöt ehtivät viime yön aikana täyttyä käyttökelpoisella vedellä.

-Tänään iltapäivällä hanoista tuli jo juomakelpoista vettä, kertoo Heinäveden terveyskeskuksen johtava lääkäri Esa Silvennoinen. Kello 13:n jälkeen vettä saattoi käyttää jo pyykinpesuun ja peseytymiseen, ja muutamaa tuntia myöhemmin se kävi juotavaksi.

Vesijohtoveteen lisätään vielä ainakin huhtikuun ajan klooria 2 milligrammaa litraa kohti, jotta mahdolliset mikrobit saadaan pidettyä kurissa. Vesi on kuitenkin täysin käyttökelpoista myös juomavetenä. Ainoastaan alle vuoden vanhoille lapsille klooripitoista vettä ei suositella jatkuvaan käyttöön. -Veden laatua pitää nyt tarkkailla tehostetusti. Näytteitä otetaan tavallista useammin, sanoo Silvennoinen.

Heinävedellä jatketaan myös edelleen päivittäin veden jakelua tankkiautoista. Kunnan vesijohtovettä käyttää noin 2400 kuntalaista eli suunnilleen puolet asukkaista. Veden klooraukseen ryhdyttiin vatsatautiepidemian vuoksi. Helmi-maaliskuussa levinneeseen mahatautiin on sairastunut ainakin yli 500, mahdollisesti jopa 1000 ihmistä. Taudin aiheuttaja on calici-virus, joka on levinnyt ilmeisesti vesijohtoveden välityksellä.

Pysyvää parannusta Heinäveden vesijohtoveteen on luvassa toukokuussa. Tuolloin kunnan vesihuoltoyhtiö saa uuden suodattimen, joka puhdistaa veden entistä paremmin myös mikrobeista. Enää uusia sairastuneita ei ole tullut ilmi. Heinäveden terveysviranomaiset jatkavat kuitenkin ensi viikolla sen selvittämistä, paljonko sairastuneita kaikkiaan on ollut. Myös Leppävirralla ilmeni pääsiäisen alla mahatautia, jonka arvellaan johtuvan kolmessa isossa perhejuhlassa tarjotuista ruuista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.