Mainos

Heinäveden epidemia onkin luultua laajempi

Vatsatautiin on sairastunut viime viikkoina arviolta yli 500 kuntalaista. Tähän asti sairastuneiden määräksi on arvioitu reilut pari sataa.

Epidemian laajuutta ja syytä on selvitetty kuntalaiskyselyn avulla. Tulokset vahvistavat käsityksiä, joiden mukaan epäilty calici-virus olisi levinnyt kunnan vesijohtoveden välityksellä.
-Lähes kaikki sairastuneet ovat juoneet vesijohtovettä ja muut oman kaivonsa vettä. Tämä on mielestäni suhteellisen selvä näyttö, kertoo Heinäveden terveyskeskuksen johtava lääkäri Esa Silvennoinen.

Kysely on postitettu 5000 ihmiselle. Vastaukset on saatu nyt 750 henkilöltä. Vähän yli 500 ihmisen ilmoittamat oireet sopivat epidemiaan. Epidemia näyttää muuten olevan talttumaan päin, mutta muutamilla kymmenillä ihmisillä oireet ovat uusiutuneet. Calici-viruksen olemassaolo on varmistettu aiemmin potilasnäytteistä.

Vesinäytteistä ei löytynyt virusta

Torstaina saatiin ensimmäiset tulokset myös vesijohtoveden virustutkimuksista. Näytteistä ei löytynyt calici-virusta, mitä osattiin Silvennoisen mukaan odottaa.
-Näytteitä on ehditty tutkia vasta neljä. Olisi ollut tuurin peliä, jos niistä olisi virus löytynyt.

Kunnan vesijohtoverkosto puhdistetaan klooratun veden avulla torstain ja lauantain välisenä aikana. Puhdistuksen aikana noin 2400 ihmistä joutuu turvautumaan vesijakeluun. Tehoklooraukseen ryhdyttiin juomavedestä viime viikolla löydettyjen koliformisten bakteerien vuoksi. Bakteereilla ei arvioida olevan suoraa yhteyttä epidemiaan, joka alkoi aiemmin.

Leppävirralla myös vatsatautia

Vatsatautia on liikkeellä myös Leppävirralla, jossa ainakin yli 30 ihmistä on sairastunut tämän viikon aikana. Taudin epäillään tarttuneen ruuista tai juomista, joita nautittiin kolmessa yksityisessä perhejuhlassa viime lauantaina. Juhlissa oli runsaasti ihmisiä. Tautitapauksia on tullut ilmi pitkin viikkoa. Potilasnäytteistä saataneen tuloksia ensi viikolla. Kuopiossa riehui viime syksynä laaja vatsatautiepidemia, jonka aiheuttajaksi paljastui calici-virus.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.