Mainos

Heinävedellä kaksikin epidemiaa

Heinäveden vatsatautiepidemiasta on saatu lisää tietoa.

Sairastuneiden ulostenäytteistä on löydetty kahden eri genoryhmän calici-viruksia. Tämä voisi olla syynä siihen, miksi osa potilaista sairastui tautiin uudestaan sen jo kerran kärsittyään.
-Joiltakin potilailta on löytynyt sekä genotyyppi ykköstä että kakkosta. Tämä selittää, miksi oireet saattoivat alkaa uudestaan hieman erilaisina eli potilaalla oli tavallaan kaksi tautia päällekkäin. Virukset eivät muodosta toisilleen vasta-aineita, kertoo Heinäveden kunnan terveyskeskuksen johtava lääkäri Esa Silvennoinen.

Potilasnäytteitä on tutkittu Helsingin yliopiston virusopinlaitoksella. Heinäveden vatsatautiin sairastui arviolta yli 2500 ihmistä. Epidemian huippu osui maaliskuun puoliväliin. Calici-virus levisi kunnan vesijohtoveden välityksellä. Pääsiäisenä tehdyn vesijohtoverkoston kloorauksen jälkeen epidemia on talttunut. Joitakin tapauksia on tullut ilmi sen jälkeenkin, mutta lähteeksi epäillään järvivettä tai muita ns. sekundääritartuntoja.

Jätevettä tutkitaan

Vesijohtovedestä otetuista näytteistä calici-virusta ei ole löytynyt, mutta jätevesistä kylläkin. Heinävedellä keskitytään nyt jätevesien tutkimiseen.
-Seuraamme, milloin jätevedet alkavat olla puhtaita viruksesta. Näytteistä voimme päätellä, milloin ihmiset eivät enää eritä virusta eli milloin epidemia on kokonaan ohi, sanoo Silvennoinen.

Asiantuntijoiden mukaan on varmaa, että viruksia on järvivedessä Heinäveden seudulla. Paikalliset ympäristökeskukset selvittävät vesistöalueen virustilannetta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.