Mainos

Heinäluoma: Veteraaniasiat kuntoon nopeasti - kyse muutamasta miljoonasta

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd) vaatii pikaisia toimia sotaveteraanien kuntoutuksen helpottamiseksi.

– Toistasataa sotiemme veteraania vieraili eduskunnassa viime viikon torstaina. Eri puolueiden edustajille veteraaneilla oli selkeä viesti. He vetosivat kaikille veteraaneille tulevien hoivapalvelujen ja etenkin kuntoutusmäärärahojen riittävyyden puolesta. Veteraaneja on vielä elossa 47 000 ja heistä on sotainvalideja 8000. Keski-ikä on lähes 89 vuotta.

Heinäluoma muistuttaa, että hän oli Matti Vanhasen ykköshallituksen mukana luomassa suurta veteraanipakettia. Ajatuksena oli, että jokaiselle veteraanille taataan kymmenen vuorokautta kuntoutusta vuodessa.

– Hallituksen linjauksen mukaisesti kyse on Valtiokonttorin ohjeistuksesta, eräänlaisesta suosituksesta, mutta ei kuitenkaan lain tasoisesta määräyksestä. Kuntoutukseen pääsemisen ongelma on korjattavissa turvaamalla määrärahojen riittävyys, mutta jos asia ei näin korjaannu, on mietittävä lainsäädännön kautta etsittävää ratkaisua.

Puhemies uskoo, että eduskunnassa laille löytyisi mittava tuki.

– Uskon, että tällä asialla olisi eduskunnassa yli puoluerajojen kannatusta. Pienempiäkin ongelmia on korjattu lainsäädäntöteitse. Asialla on kiire, sillä tämän eduskunnan vaalikauden lopulla nuorimmatkin sotaveteraanimme täyttävät 90 vuotta.

– Tämä edellyttää varmaan pientä rahankäyttöä, mutta tässä puhutaan kuitenkin muutamasta miljoonasta eurosta. Ne ovat aika pieniä rahoja suhteessa siihen kunniavelkaan, joka tämän päivän suomalaisilla tälle sukupolvelle on.

Nykytilanne kestämätön

– Huolimatta siitä, että kaikki veteraanit eivät ole halunneet kuntoutukseen, määrärahat ovat loppuneet kesken useissa kunnissa syksyn aikana. Tilanne ei ole hyväksyttävä eikä ymmärrettävä.

– Sotiemme veteraaneista huolehtiminen on yhteiskunnan asia, nykyisen sukupolven velvollisuus. Vastuuta ei voi sälyttää veteraanijärjestöille, joiden vähäisiä varoja tarvitaan veteraanien muihin elämän tärkeisiin asioihin. Esimerkiksi Rintamaveteraaniliiton varat jaettaessa saisi jokainen jäsen vain 77 euroa. Tällä summalla ei saisi kuntoutusta kuin vajaa puoli päivää.

Sotaveteraanijärjestöjen tärkein tulonlähde on vuosittainen veteraanikeräys, joka tuottaa noin kolme miljoonaa euroa. Keräysrahat eivät jää makaamaan järjestöjen tileille, vaan ne käytetään mahdollisimman nopeasti veteraanien hyväksi.

Puhemies Heinäluoma osallistui tänään Kaunialan sotavammasairaalan 65-vuotisjuhlaan yhdessä Tasavallan presidentin Tarja Halosen ja pääministeri Jyrki Kataisen (kok) kanssa.

Juhlassa vihittiin käyttöön sairaalan uusia osastoja, joissa sotainvalidit saavat entistä parempaa hoitoa. Ympärivuorokautisen hoidon paikkoja Kaunialassa on 200. Vuosittain sairaala hoitaa 1100 — 1200 potilasta tai kuntoutujaa.

Sotainvalidien Veljesliiton ja Vantaan kaupungin ylläpitämä Kaunialan sairaala on Suomen vanhin sotainvalidien hoitolaitos.

(MTV3)

Katso Jenni Kivessillan juttu Kaunialan sotavammasairaalan 65-vuotisjuhlista (Seitsemän uutiset 15.11.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.