Mainos

Heinäluoma uskoo yhä Kreikka-vakuuksiin

Eduskunnan puhemies, SDP:n entinen puheenjohtaja Eero Heinäluoma (sd) puolustaa yhä tiukasti SDP:n nykyjohdon vaatimia Kreikka-vakuuksia. Heinäluoman mielestä suomalaisten veronmaksajien rahaa ei anneta ulkomaille, vaikka muut euromaat tyrmäsivätkin Kreikan käteistakuut Suomelle. Heinäluoman mukaan vakuudet saadaan euromaiden yhteisen holding-yhtiön kautta.

MTV3 Uutisten erikoishaastattelussa tänään ollut eduskunnan puhemies Heinäluoma uskoo yhä Suomen saavan vakuudet Kreikka-lainalle. Ratkaisu olisi holding-yhtiö Luxemburgissa, jonne siirrettäisiin Kreikan valtion varoja. Varat olisivat vakuutena mm. Suomen lainoille.

- Nyt palataan Suomen alkuperäiseen vaihtoehtoon eli hallinnointiyhtiöön. Nyt täytyy muistaa, että käteisvakuus tuli Kreikan aloitteesta euroryhmän yhdessä sovittua, että Suomi ja Kreikka keskustelevat Suomen vakuusvaatimuksesta keskenään, Heinäluoma sanoi ja jatkoi:

- En tiedä, olenko ainut optimisti, mutta uskon, että vakuusasia ratkeaa. Suomi halutaan mukaan tähän, ja jos meidän ehtomme on vakuudet, muut tulevat tälle sanomalle altistumaan. Suomi ei anna veronmaksajien rahaa ilman vakuuksia ulos.

EU ei ole koston unioni

Kritiikki SDP:n ja Suomen tuhotusta maineesta ja vaikutusvallasta EU:ssa valuu Heinäluomasta kuin vesi hanhen selästä. Heinäluoman mielestä ehdottomuus Kreikka-vakuuksissa ei vaikeuta Suomen asemaa EU:n maatalous- ja aluetukineuvotteluissa.

- EU ei ole koston unioni. Iät ja ajat on ollut tiukempiakin aikoja EU:ssa. Nyt on Suomen vuoro puhua terveen talouden puolesta.

- Yhteinen rahahan on tuonut alhaisen korkotason, mutta koskaan emme ole hyväksyneet, että otamme kannettavaksemme muiden maiden velkoja.

Heinäluoma vastustaa siis euroalueen yhteisiä joukkovelkakirjalainoja eli eurobondeja.

- Euroopassa on nyt käynnissä iso uuden hahmotus ja kyse on siitä, millä pelisäännöillä tätä uutta Eurooppaa tehdään. Itse kuulun niihin, jotka pitävät tärkeänä, että emme siirry taloudenpidossa yhteisvastuun aikaan, jossa kaikki jakavat kaikkien rahat ja velat. Tämä pohjoisen Euroopan talouskulttuuri on parempi malli koko Euroopalle, Heinäluoma sanoi.

Oppositio menestyy vain hallituksen virheillä

Puhemies Heinäluoman mielestä hallituksen pitää puhua tästä eteenpäin vain yhdellä äänellä, ei kaikkien kuuden hallituspuolueen puheenjohtajan suulla, jos se aikoo menestyä ja johtaa Suomea seuraavat vuodet.

- Mikään oppositio ei ole koskaan Suomessa menestynyt omilla ansioillaan, vaan hallituksen virheillä, ja jos hallitus aikoo pärjätä, sen täytyy välttää näitä virheitä, sanoi Heinäluoma.

Heinäluoma on itsekin entinen ministeri ja vuoden 2007 eduskuntavaalien tappion jälkeen oppositiojohtaja.

Heinäluoma uskoo, että esimerkiksi eurokriisi, Suomen vakuusvaatimus Kreikalta ja yhä huolestuttavammat talousuutiset ovat ladanneet kesän aikana politiikkaan paljon paineita.

- Syksyyn tulee kohtuullisen iso roihu, kun edustajat palaavat syyskuun ekalta viikolta lähtien töihin, puhemies ennustaa värikästä keskustelua.

- Nyt on vielä käynnissä sisäänajo: ihmiset totuttelevat uuteen rooliinsa. Totutellaan tekemään oppositiopolitiikkaa entisen pääministerin johdolla ja hallituksessakin on "hetkinen, me ollaan ministereitä" -vaihe. Jonkin verran keskustelussa on näkynyt, että hallitus ei puhu vielä yhdellä äänellä, vaan siellä on iloisesti kuusi ääntä esillä. Sen täytyy loppua - hallitukselta täytyy tulla yksi kanta eduskuntaan.

- Tätä ilotulitusta on ollut jo riittävästi. Taloudessa on paljon synkkiä pilviä ja luulen, että se vetää vastuullisen muudin päälle hallituksessa, puhemies Heinäluoma ennustaa.

Tupo pelastaisi Suomen

Puhemies Heinäluoma haluaisi yhä tulopoliittisen kokonaisratkaisun.

- Elämme nyt usvassa. Ilmassa on paljon huonoja merkkejä: Yhdysvallat on vain prosentin kasvuvauhdissa ja kaikki meille tärkeät vientimaat hiljenemässä. Mitä Suomi voi tehdä yksin? Työmarkkinaratkaisu meille ominaista eikä se ole keneltäkään pois.

-Hallituksen ja työmarkkinoiden yhteistoiminta on tuonut vakautta ja peräänkuulutan kokoavaa tuloratkaisua, johon kaikki lähtisivät mukaan. Se antaisi näköalaa 2-3 vuodeksi kotitalouksille ja vientiyrityksille, eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma sanoi MTV3 Uutisten erikoishaastattelussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.