Mainos

Heinäluoma pääministeriehdokkaaksi

SDP ottaa ministeriryhmään yhtä paljon naisia ja miehiä, jos puolue on hallituksessa, lupaa puolueen tuore pääministeriehdokas.

SDP:n puoluevaltuusto nimesi Oulussa puheenjohtaja, valtiovarainministeri Eero Heinäluoman puolueen pääministeriehdokkaaksi. Heinäluoma asetti kiitospuheessaan tavoitteeksi SDP:n nostamisen suurimmaksi puolueeksi ensi vuoden vaaleissa.

Hän korosti, että reilun pelin sääntöjen mukaan suurin puolue vetää hallitusneuvottelut. Heinäluoma lupasi lisäksi ottaa SDP:n ministeriryhmään yhtä paljon naisia ja miehiä, jos puolue on hallituksessa.

Heinäluoman mukaan SDP ei aio järjestää nykyhallituksen loppukautena mitään ylimääräisiä profiilinkorotusoperaatioita, vaan antaa tehtyjen tekojen puhua puolestaan.

Pääministeriehdokkaan valinta perustuu SDP:n sääntöihin. Puheenjohtajan nostamisesta tälle jalustalle tehtiin puoluevaltuuston kokouksessa näyttävä juhla, jossa ei säästelty ylisanoja ehdokasta kehuttaessa.

Varapuheenjohtaja Tarja Filatovin mukaan pääministerikisassa ovat mukana muista suurista puolueista veli Huilu ja veli Viulu, mutta Heinäluomasta tulee hyvinvointivaltion tiilitalon muuraava veli Ponteva.

Varapuheenjohtaja Pia Viitanen ilmoitti ettei Pontevaa ostettu säkissä. Hän nimesi Heinäluoman mm. luotettavaksi torniksi, punaiseksi tuvaksi, huumorintajuiseksi, kaukonäköiseksi, sisukkaaksi ja päättäväiseksi "reilun kaupan Eeroksi".

Punaista reilu meininki -hanskaa heilutellut Heinäluoma lupasi tehdä kaiken mitä osaa ja ensi keväänä vielä enemmänkin SDP:n nostamiseksi jälleen ykkössijalle.

Pekkarinen: SDP:n energialinjaus vahvistaa hallitusyhteistyötä

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) pitää SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoman uusia energialinjauksia tervetulleina.

Pekkarisen mukaan demareiden puoluevaltuuston näkemykset bioenergiasta lähentävät hyvin merkittävästi näkemyksiä hallituspuolueiden kesken. Hän arvioi, että bioenergian lisäämisen voidaan nyt toivoa nousevan yhdeksi seuraavan hallituksen keskeisistä asioista, kun keskustan ja SDP:n välejä joskus hiertäneestä kysymyksestä on tulossa yhteistyötä vahvistava tekijä.

Keskustan Varsinais-Suomen piirin kokouksessa Pöytyällä tänään puhunut Pekkarinen katsoo, että Suomessa bioenergian käytön voimakkaalle lisäämiselle on aivan erityiset sekä syyt että edellytykset. Se johtuu siitä, että energiaomavaraisuus on vain noin 30 prosenttia.

Bioenergian käyttöä voitaisiin kaksinkertaistaa vuoteen 2020 tultaessa, jolloin energiaomavaraisuus voi nousta lähelle 40 prosenttia.

Pekkarinen muistutti, että lähes 20 miljoonaa kuutiota puuta mätänee metsissä joka vuosi ja että turvesoissa on valtavat bioenergiaresurssit myös liikenteen käyttöön.

Heikkinen: Heinäluoma on vihreä vain vaalikampanjassaan

Vihreiden puoluesihteeri Ari Heikkinen asettaa kyseenalaiseksi SDP:n puheenjohtajan Eero Heinäluoman eilen esittämät puheet ilmastopolitiikasta ja öljyriippuvuudesta irtautumisesta. Heikkinen kyselee, miksi näitä tavoitteita ei ole sisällytetty valtion ensi vuoden budjettiin, jos ne ovat SDP:lle tärkeitä.

Heikkinen sanoo tiedotteessaan, että näin vaalien alla esitetyt kauniit tavoitteet eivät ole uskottavia, jos sanojen takaa puuttuvat teot. Hallituksella olisi kyllä tarvittavat tiedot ja keinot käytössään jo nyt.

Heikkinen torjuu Heinäluoman arvion, että SDP eroaa vihreistä siinä, että "demarit huolehtivat työpaikoista ja toimeentulosta myös tässä ja nyt eivätkä siirrä kaikkea toivoa tulevaisuuteen ja tuonpuoleiseen".

Oikeampi luonnehdinta olisi Heikkisen mielestä sellainen, että "vihreät haluavat huolehtia tulevaisuuden työpaikoista ja toimeentulosta toimimalla nyt ilmastonmuutoksen torjumiseksi eivätkä työnnä päätään pensaaseen siirtämällä istuvan hallituksen ja Heinäluoman tapaan näiden unelmien vaatimia toimia seuraavalle hallitukselle ja tuleville vuosikymmenille".

Feldt-Ranta: Vihreät ovat vihreitä kateudesta

SDP:n puoluesihteeri Maarit Feldt-Ranta vastasi Heikkisen syytöksiin eilen omalla tiedotteellaan.

Feldt-Rannan mielestä juuri vihreän puolueen luulisi olevan vain hyvillään siitä, että muut puolueet ovat ottaneet ympäristöasiat omakseen. Hän kyselee, "ovatko vihreät vain kateudesta vihreitä, kun ovat huomanneet, että todelliset ympäristöavaukset tulevat tänään sosialidemokraateilta".

Feldt-Rannan mukaan SDP aikoo ottaa takaisin paikkansa Suomen johtavana ympäristöpuolueena. Hän muistuttaa sosiaalidemokraattien tehneen Suomen ensimmäisen ympäristöohjelman jo 1960-luvulla.

SDP hyväksyi lauantaina Oulussa eduskuntavaaliohjelmansa, jossa ympäristökysymykset on nostettu keskeiseen asemaan. SDP:n tavoitteena on öljyriippuvuudesta vapaa Suomi 2030.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.